Regeringen spenderar över en halv miljard kronor på avgiftssänkningar i sitt budgetförslag. Flera avgifter sänks bland annat hos Vegvesenet och Brønnøysundregistrene.

Näringsminister Cecilie Myrseth (Ap) och finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sänker avgifterna för flera offentliga verksamheter.

– Alla överprissatta avgifter försvinner, säger finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) till NTB.

Näringsminister Cecilie Myrseth (Ap) håller med:

– Vi rensar bara upp i en praxis som inte har varit bra. Den har pågått under lång tid. Men nu är det stopp. Nu rensar vi upp, säger hon.

Avgifter för offentliga tjänster ska principiellt inte vara högre än kostnaden för att leverera dem. Men Riksrevisionen har under åren kritiserat skiftande regeringar för överprissatta avgifter.

Nu följer Arbeiderpartiet och Senterpartiet upp ett löfte från Hurdalsplattformen om att sänka dem.

– Detta har varit en dold beskattning av folket. Och den drabbar väldigt slumpmässigt. Vi vill att det ska vara skatt efter förmåga, säger Vedum.

Rammar folk i trubbel

De två ministrarna presenterar en lista över de avgifter som nu ska sänkas. Det handlar bland annat om flera avgifter hos Statens vegvesen, hos polisen och hos Brønnøysundregistrene.

Vedum ger några exempel:

– Den största enskilda sänkningen är det som kallas “utleggsforretning”. Det låter väldigt tekniskt, men det handlar om de som har ekonomiska problem och där polisen och namsmannen ska driva in pengar. Då har man tagit en för hög avgift för att göra det jobbet, säger han.

– Det handlar om en sänkning på 680 kronor. Men om du är pank, är det pengar du inte har, säger han.

En annan sänkning gäller avgiften för att få nya skyltar om din bil har blivit avskyltad. Där går priset ned från 2000 kronor till 440 kronor.

– Många av avgifterna har egentligen drabbat människor som redan har problem. Människor som har utleggsforretning, människor som kanske inte har varit på EU-kontroll, människor som har strulat lite. Och så måste de betala extra avgifter till staten, säger Vedum.

– Nu rensar vi upp det, och det finns en väldigt tydlig social profil, säger han.

– En dålig praxis

Den senaste granskningen Riksrevisionen gjorde av de offentliga avgifterna, kom förra hösten. Enligt rapporten behövde folk betala 741 miljoner kronor mer i avgifter för tjänsterna under 2023 än vad det kostade att producera dem.

– Det här är en praxis som Riksrevisionen har påpekat kraftigt måste upphöra. Vår regering visar vilja att faktiskt lyssna på det och ta tag i det och prioritera det. Det är en dålig praxis som vi inte borde hålla på med, säger Myrseth.

Vedum säger att de redan har sänkt vissa avgifter vid tidigare tillfällen, och att den extra sänkningen på 540 miljoner kronor i budgetförslaget för nästa år är tillräcklig för att ta bort all överprissättning som Riksrevisionen har pekat på.

– Allt försvinner, säger han.

Dessa avgifter sänks:
– Utleggsforretning: Sammanlagd minskning med 401 miljoner kronor. Minskning av avgiften: 684 kronor.
– Lösrörsregistret: Sammanlagd minskning med 128 miljoner kronor. Minskningen i avgifterna har ännu inte angivits.
– Trafikant- och fordonområdet: Sammanlagd minskning med 11,7 miljoner kronor. Se nedan för enskilda avgifter.
– Avgiften för tillsyn av färdskrivareverkstäder sänks från 13 960 kronor idag till 8 970 kronor.
– Avgiften för licensprov sänks från 1 900 kronor idag till 1 140 kronor.
– Påskiltningsavgiften sänks från 2 000 kronor idag till 440 kronor.

Analys:

Regeringen har föreslagit att sänka överprissatta avgifter för offentliga tjänster, vilket kommer att gynna medborgarna och ta bort en dold beskattning. Genom att rensa upp i en praxis som har kritiserats av Riksrevisionen, visar regeringen att man tar tag i problemet och prioriterar medborgarnas ekonomiska välbefinnande. De planerade sänkningarna kommer att påverka flera områden, inklusive fordonstjänster och rättshjälp, vilket kan ge ekonomisk lättnad för många människor i trångmål. Det är ett steg mot att skapa en mer rättvis och hållbar ekonomisk miljö för alla medborgare.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version