Söndag eftermiddag och kväll läckte butangas från en rörledning på industriområdet i Mongstad. Klockan 20.24 meddelade polisen att läckan har stoppats.

Oljeraffinaderiet i Mongstad i Nordhordland.
Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Publicerad: För mindre än 2 timmar sedan
Uppdaterad nu precis

– Det har rapporterats från Mongstad att läckan är under kontroll och har stoppats. Normalisering av verksamheten påbörjas, skriver Väst polisdistrikt på söndagskvällen. De fick först rapport om läckan klockan 17.35.

Fem anställda var i närheten när läckan uppstod, skriver Väst polisdistrikt i ett meddelande till pressen. Personen som var närmast fick tillsyn av sjukvårdspersonal, men framstod som oskadd enligt polisen.

Har genomfört förhör

Det är okänt varför läckan har uppstått. Polisen har informerats om att det var en ledning som läckte. Polisen har genomfört vittnesförhör för att försöka hitta orsaken till läckan.

Anställda utan kritiska funktioner evakuerades på grund av händelsen. Enligt NRK evakuerades 115 personer. Dessutom inrättades en säkerhetszon på 300 meter runt läckan.

– Det verkar finnas en viss kontroll på platsen, men det är en mycket brandfarlig gas och läckan har inte stoppats, skrev polisen i en uppdatering klockan 18.42.

Det luktar gas i området

På söndagskvällen meddelade polisen att de som bor i området kan uppleva en konstig lukt på grund av skadan. Om folk tycker att det är obehagligt uppmanas de att stänga fönster och stänga av ventilationssystemet.

– Det pågår fackling på Mongstad och det luktar gas över delar av befolkningsområdet. Luktar som lättargas, men är inte farlig, skriver polisen.

Mongstad är en industriort i Alver kommun i Vestland, och här finns bland annat Norges största oljeraffinaderi. Utsidan av staketet vid anläggningen betraktas som en säker zon, skriver polisen.

Analys:
I denna artikel beskrivs en incident där det läckte butangas från ett rör på industriområdet i Mongstad. Polisen har rapporterat att läckan har stoppats och normalisering av verksamheten pågår. Anställda evakuerades och en säkerhetszon etablerades runt läckan. Det är viktigt att boende i området är medvetna om den underliga lukten och vidtar åtgärder för att undvika eventuella risker. Det är också intressant att notera att Mongstad är en viktig industriort med Norges största oljeraffinaderi, vilket kan påverka både lokalbefolkningen och ekonomin i området.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version