Söndag kväll läckte butangas från ett rör på industriområdet i Mongstad. Orsaken till läckaget ska ha varit arbete på ett rör.

Bildtext: Oljeraffinaderiet i Mongstad i Nordhordland. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Publicerad: Idag 18:54 Uppdaterad nu precis

Klockan 20:24 meddelade polisen att läckaget hade stoppats. De fick först information om läckaget klockan 17:35. Ingen skadades till följd av händelsen.

– Det har rapporterats från Mongstad att läckaget är under kontroll och har stoppats. Driften återgår till det normala, skrev Västpolisen på söndagskvällen.

Arbetsolycka

Fem anställda befann sig i närheten när läckaget inträffade, skriver Västpolisen i ett uttalande till pressen. Den person som var närmast fick tillsyn av hälsovårdspersonal, men framstod som oskadd enligt polisen.

Till en början visste inte polisen vad som var orsaken till läckaget, men på söndagskvällen skriver de att fallet kommer att undersökas som en arbetsolycka.

– Det verkar som om sandblästring av ett rör har orsakat läckaget, informerade polisen pressen.

Anställda utan kritiska funktioner evakuerades på grund av händelsen. Enligt NRK evakuerades 115 personer. Dessutom inrättades en säkerhetszon på 300 meter runt läckaget.

– Det verkar som om det finns en viss kontroll på platsen, men det är en mycket brandfarlig gas och läckaget har inte stoppats, skrev polisen i en uppdatering klockan 18:42.

Det luktar gas i området

På söndagskvällen meddelade polisen att de som bor i området kan uppleva en konstig lukt till följd av skadan. Om människor tycker att det är obehagligt uppmanas de att stänga fönster och stänga av ventilationssystemet.

– Avfackling pågår på Mongstad och det luktar gas över delar av det bebodda området. Det luktar som lättgas, men det är inte farligt, meddelade polisen.

Mongstad är en industriort i Alver kommun i Vestland, och här finns bland annat Norges största oljeraffinaderi.

Analys:

En arbetsolycka som resulterade i en gasläcka på Mongstad har utlöst evakuering av anställda och en säkerhetszon runt området. Trots att läckaget har stoppats, uppmanas invånarna att vara försiktiga med den underliga lukten som kan upplevas i området. Detta incident påverkar inte bara arbetarnas säkerhet utan även invånarnas hälsa och välbefinnande. Det är viktigt att företag och myndigheter vidtar åtgärder för att förhindra liknande händelser i framtiden och säkerställa att säkerhetsprotokoll följs noggrant för att undvika potentiella risker för allmänheten.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version