Den framstående investeringschefen kritiserar regeringen: En närings- och skattepolitik som tömmer landet på kapital och talang

Martin Schütt, grundaren bakom Askeladden & Co som driver kedjor som Cutters och Dr. Dropin, är missnöjd med regeringens förslag om en utflyttingsskatt, även känd som “exit-skatt”.

Enligt Schütt får entreprenörer nu en kraftig anledning att flytta ut ur landet så snabbt som möjligt, eller aldrig flytta ut alls. Han menar att norska entreprenörer utomlands kommer tänka sig för innan de flyttar hem, medan utländska entreprenörer har mycket att förlora på att bosätta sig här.

Schütt var en av dem som försökte få regeringen att ändra kurs under hörningsrundan. Han anser att skattens beräkning medför en mycket stor risk för entreprenörer.

Regeringens förslag innebär en beloppsgräns på 3 miljoner norska kronor, med möjlighet att vänta upp till 12 år med att betala skatten om man flyttar ut. Regeringen tror att de kan dra in 100 miljoner kronor i ökade intäkter genom detta förslag.

Schütt har tidigare uttalat att Askeladden har stora ambitioner, men att det skulle vara ett för stort spel att flytta utomlands för att förverkliga dem.

Om inte en ny politik införs, är det en fråga om tid innan Norge blir ett u-land, enligt Schütt.

I ett försök att locka tillbaka rika norrmän som flyttat ut från landet, har regeringen nu skrotat förslaget om skatt på “privat konsumtion i företag”. Detta förslag, som kallades “monsterskatten” av motståndare, kommer inte att genomföras enligt regeringen.

Sammanfattningsvis visar detta att regeringens förslag om utflyttingsskatt och skatt på privat konsumtion i företag har stora konsekvenser för entreprenörer och rika norrmän. Det kan leda till att fler väljer att flytta ut ur landet och att Norge förlorar kapital och talang, vilket i sin tur kan påverka landets ekonomi och framtid. Det är därför viktigt att följa utvecklingen och se hur politiken påverkar investeringsklimatet och näringslivet i Norge.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version