Ett år efter attacken den 7 oktober – Vad händer nu?

Mellanösterns gordiska knut förblir den israelisk-palestinska konflikten, att byta land mot fred. Så länge det inte blir verklighet kommer fler krig att bryta ut, det ena värre än det andra, nya vapensystem att prövas, fler terrordåd ske och risken för nya flyktingvågor öka. EU:s migrationsministrar borde bäva inför dagens händelseutveckling i Libanon, Gaza, Västbanken och Israel. Passivitet från Europa får extremismen från olika håll att öka, liksom vågor av rasism som drabbar även muslimer och judar i Europa.

1. Regional eskalering.
Israel är sedan den 7 oktober inbegripet i ett flerfrontskrig. Efter Irans senaste robotattack mot Israel önskar premiärminister Benjamin Netanyahu av allt att döma dra in USA i en direkt konfrontation med Iran. Sådan är hans dualistiska världsbild. Amerikanska presidenter har i årtionden försökt undvika direkta stridigheter med Iran, även om vissa hade planer på det. Men i Washington finns vetskapen att direkta amerikanska krigshandlingar mot Iran kan sätta hela regionen i brand.

2. Israels fortsatta de facto-annektering av Västbanken och kontroll av Gaza.
Internationella domstolen har fastslagit att Israels ockupationspolitik på Västbanken och Gaza strider mot folkrätten. FN-domstolen förväntar sig att Israel upphör med ockupationen och ger palestinska offer skadestånd. Sveriges nya utrikesminister förklarade Sveriges nedlagda röst med att resolutionen gick längre än ICJ genom att sätta en tidsfrist på tolv månader för israelisk reträtt från ockuperat område. Finland har ställt sig bakom resolutionen och anser att resolutionens deadline är ett incitament för en förhandlad tvåstatslösning.

3. Etnisk rensning från Västbanken och Gaza.
Den politik som bosättarhögern driver inom Netanyahus regering stärker extremister på palestinsk sida och skapar oro i grannländerna. Egypten fruktar en massflykt som kan hota fredsavtalet med Israel. Etnisk rensning skulle leda till ytterligare radikalisering och konflikter.

4. En tvåstatslösning – som måste tvingas fram.
En tvåstatslösning kräver internationellt samarbete och hårda insatser. Exempel från historien visar att det är möjligt om den politiska viljan finns. Freden måste tvingas fram för att undvika storkrig och andra katastrofer.

5. Slutsats.
Israelers och palestiniers öden är sammanflätade och det krävs politisk kraft för att uppnå en tvåstatslösning. Europa och världen måste agera snabbt för att undvika ytterligare kriser och konflikter i Mellanöstern. En demokratisk och fredlig lösning är nödvändig för att säkerställa säkerheten och framtiden för alla involverade parter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version