Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) säger att det fortfarande finns goda nyheter i budgeten, men erkänner att det kan komma obekväma nedskärningar.

– Jag ser fram emot dagen. Jag anser att vi har en bra budget för Norge. Det finns mycket bra nyheter där, och vi ser att prisökningen sjunker och arbetslösheten är låg, sa finansministern när han traditionellt mötte pressen utanför sitt hem i Oslo.

Klockan tio presenterar Vedum statsbudgeten för 2025.

Då får du svar på vad du kan förvänta dig av skatter, avgifter och bidrag, och hur kommuner, företag och löntagare kommer ut i fördelningen av nästan 2 000 miljarder kronor.

Trots att det som vanligt har läckt ut en lång rad budgetdetaljer, sa Vedum att det fortfarande finns goda nyheter kvar.

På frågan om det också kommer att göras obekväma nedskärningar, svarade finansministern följande:

– Ja, det kommer alltid något som inte är så populärt. Men vi anser att det är rätt. Vi tar åtgärder för att hålla människor i arbete och hålla aktiviteten uppe. Då kommer det alltid att finnas diskussion om det ena eller andra greppet är rätt, sa Vedum.

En analys av statsbudgeten visar att regeringen planerar att använda en stor del av oljefondet för att täcka utgifterna. Det är spännande att se hur regeringen planerar att använda de nästan 2 000 miljarder kronorna och vilka effekter det kan ha på olika sektorer som försvar, polis och hälsovård.

Det förväntas att budgeten kommer att innehålla åtgärder för att hjälpa unga arbetslösa, minska vatten- och avloppsavgifter samt stärka försvarsutgifterna och stödet till Ukraina.

Sammanfattningsvis kommer statsbudgeten för 2025 att påverka olika delar av samhället och ekonomin på olika sätt. Det är viktigt att följa utvecklingen och förstå hur budgeten kan påverka individers liv och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version