Harald Magnus Andreassen: Statsbudsjettet for 2025 er enkelt å sette opp

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1, mener dette «umulig kan ha vært et vanskelig budsjett å sette opp». Foto: Cicilie S. Andersen / E24

Publisert: 7. oktober 2024 08:15
Oppdatert nå nettopp

Mandag legger regjeringen frem forslag til statsbudsjett for 2025. Dagen starter med offentliggjøring av enkelte nøkkeltall.

Det kommer blant annet frem at regjeringen foreslår å øke oljepengebruken til 460 milliarder kroner. Det tilsvarer 2,5 prosent av oljefondet.

– Dette fremskynder selvsagt ikke rentekuttene. Det er ikke et budsjett for å få rentene raskere ned enn det Norges Bank har sagt. Men det er heller ikke det viktigste, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1.

Han presiserer at disse tallene bare er «en liten brøkdel av fasiten». Selve forslaget til statsbudsjett presenteres klokken 10.

Tallene som nå er kjent tilsvarer oljepengebruk godt under handlingsregelen.

– Men det skulle bare mangle. Dette kan umulig ha vært et vanskelig budsjett å sette opp.

– Hva legger du i det?

– Det er snakk om mye penger. Det finnes ikke noe annet land i verden som har en så lett oppgave med å sette opp statsbudsjett.

Oljefondet vokser seg til stadig nye høyder. I skrivende stund ligger verdien på litt under 19.000 milliarder kroner.

– Oljefondet er mye større, vi er rikere og på ett tidspunkt må pengene brukes. Nå har regjeringen foreslått 110 milliarder under handlingsregelen, men det er likevel så mye penger at det vil bidra til å øke aktiviteten i økonomien, sier Andreassen.

Både han og sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener at budsjettet det legger opp til økt økonomisk aktivitet.

– Ut ifra det vi vet nå er det kanskje litt på den ekspansive siden av Norges Bank forventninger, sier Hov.

Hov forklarer at de på forhånd hadde anslått at en økning i oljepengebruken på 20–25 milliarder kroner ville være relativt nøytralt og i tråd med sentralbankens forventninger. Den økes nå med 28 milliarder, når man ser på pengebruken i 2025-kroner.

Analyse:
Harald Magnus Andreassen, en erfaren sjeføkonom, mener at det foreslåtte statsbudsjettet for 2025 er enkelt å sette opp på grunn av de store pengesummene involvert. Regjeringen planlegger å øke oljepengebruken betydelig, noe som forventes å øke aktiviteten i økonomien. Selv om dette ikke vil påvirke rentekuttene, ser det ut til at budsjettet vil bidra til økt økonomisk aktivitet. Dette kan være positivt for økonomien, men det er viktig å være oppmerksom på at det kan være litt mer ekspansivt enn hva Norges Bank hadde forventet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version