Med barn nummer tre på väg, får Mari Marthinussen (30) och hennes sambo full nytta av regeringens prisnedskärningar i förskolor. Det betyder långt mer än några hundralappar i skattelättnad.

I regeringens budgetförslag föreslås 191 miljoner kronor för att behålla maxpriset i förskolan på samma nivå även nästa år.

Kortversionen:
1. Mari Marthinussen och hennes sambo sparar 1 700 kronor per månad med de nya prisnedskärningarna i förskolan.
2. Regeringens tre för två-ordning ger familjen gratis förskoleplats för det tredje barnet.
3. Ökade bolåneräntor pressar hushållsbudgeten.
4. Regeringen föreslår små lättnader i inkomstskatten.

– Kom så åker vi hem till pappa!

Mari Marthinussen (30) har precis hämtat sin treåriga dotter och tvååriga son på Maristigen förskola i Porsgrunn. Förra året utsågs småbarnsföräldrar som Marthinussen och hennes sambo Alexander Larsson (32) till de stora budgetvinnarna. Regeringen minskade bland annat maxpriset i förskolan med tusenlappen – från 3 000 till 2 000 kronor per månad.

Prisnedskärningen, som trädde i kraft den 1 augusti i år, föreslås fortsätta även i nästa års budget.

– För oss och vår ekonomi har det varit väldigt bra. Nu sparar vi 1 700 kronor per månad. Så länge prisnedskärningen inte får några negativa konsekvenser för kvaliteten på förskoleerbjudandet är det bara positivt, säger Marthinussen.

Samboendet väntar sitt tredje barn på nyåret. Därmed kommer de också att dra nytta av regeringens tre för två-ordning, vilket innebär att familjer som har tre barn i förskolan samtidigt får gratis förskoleplats för det tredje barnet.

Förskolepriset kommer heller inte att justeras med regeringens förväntade prisökning på tre procent nästa år.

– Sitter kvar med mindre än tidigare

I finansdebatten i Stortinget pekade finansministern på minskat maxpris i förskolan som en av de viktigaste åtgärderna regeringen har vidtagit för att öka den ekonomiska tryggheten för norska familjer.

– De senaste åren har folk fått sämre råd, sa Vedum från talarstolen.

I regeringens budgetförslag föreslås ingen ökning av barnbidraget år 2025.

Mari Marthinussen och Alexander Larsson har knappt fyra miljoner i bolån. De har märkt att bolåneräntorna de senaste åren har tagit en allt större del av hushållsbudgeten.

– Vi har märkt att en större del av de fasta utgifterna har gått till bostaden, och att vi sitter kvar med mindre när alla de fasta utgifterna är betalda, säger Marthinussen.

– Jämfört med tidigare har vi de senaste åren blivit mer och mer medvetna om hur vi använder våra pengar, lägger Larsson till.

Får hundralappar i skattelättnad

Samboendet arbetar båda inom industrin i Porsgrunn – hon som processoperatör på petrokemiföretaget Ineos Rafnes, han som industrimekaniker på gödsel- och kemijätten Yara.

Paret har vad finansminister Vedum kallar “vanliga inkomster” och var förut lovade skattelättnader. I regeringens budgetförslag får personer med en årsinkomst mellan 250 000 och 1 miljon kronor i genomsnitt mellan 400 kronor och 200 kronor i skattelättnad.

Prisjusterar elstödet

Elstödet föreslås fortsätta i regeringens budgetförslag. Idag täcker staten 90 procent av räkningen när elstödet är 73 öre per kilowattimme. Denna gräns föreslås ökas till 75 öre nästa år.

Regeringen öronmärker också 887 miljoner kronor till energieffektivisering i bostäder genom Enova och Husbanken.

Regeringen föreslår att moms på vatten och avlopp ska sänkas från 25 till 15 procent, vilket kommer att göra tillgången till vatten och avlopp något billigare.

Analys:
I denna artikel diskuteras de ekonomiska fördelarna av regeringens prisnedskärningar i förskolan och dess påverkan på familjers ekonomi. Genom att minska kostnaderna för förskoleplatsen och ge skattelättnader kan familjer som Mari Marthinussen och Alexander Larsson spara betydande belopp varje månad. Dessutom diskuteras hur ökade bolåneräntor och andra ekonomiska faktorer påverkar hushållens budgetar. Sammantaget visar artikeln hur regeringens åtgärder kan ha en positiv inverkan på familjers ekonomiska situation och hur det kan påverka deras vardagsekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version