Ny höga tullar på kinesiska bilar från EU och Kina svarar med höga importtullar på fransk konjak

Bild av Mike Segar / Reuters / NTB

Publicerad: Just nu

Enligt BBC kallar franska konjakproducenter de ökade avgifterna på märken som Hennessy och Remy Martin för “en katastrof”.

EU-kommissionen anser att det är ett svar på EU:s tullar på kinesiska elbilar. Kina beskriver dock tullarna som ett skydd för kinesiska tillverkare.

Den franska handelsministern Sophie Primas anser också att konjakkavgiften “verkar vara ett åtgärd som svar på åtgärd,” enligt BBC.

Frankrike står för 99 procent av konjaken som exporteras till Kina.

Lyxaktier föll

Aktierna i företag som säljer spriten fick en törn efter den kinesiska tillkännagivandet. Lyxföretaget LVMH, som producerar Hennessy, föll med över 3 procent, medan Remy Cointreau, som tillverkar Remy Martin, föll med över 8 procent.

Tyska biltillverkare som Volkswagen, Porsche, Mercedes-Benz och BMW fick också röda siffror på börsen efter tillkännagivandet.

Enligt BBC överväger Kina också att öka tullarna på import av europeiska bilar, fläsk- och mejeriprodukter.

Kommer stå fast vid EU-tillverkare

De kinesiska uttalandena möts av stark missnöje.

EU-kommissionen skriver i ett uttalande att missbruk av tullar som handelsskydd av felaktiga skäl är ett tydligt brott mot WTO:s regler.

Därför kommer kommissionen “utmana” Kinas tillkännagivna införande av tillfälliga åtgärder för import av konjak från EU, enligt meddelandet.

“Vi har verktyg till vårt förfogande för att hantera skadliga effekter på EU-tillverkare från situationer med marknadsstörningar eller hot om detta.”

“Kommissionen kommer alltid att stå fast och orädd på EU-tillverkarnas sida, industri, öppen och rättvis handel och globalt lika villkor.”

Analys: Konflikten mellan EU och Kina över höga tullar på bilar och konjak kan leda till ökade priser för konsumenter och påverka både bil- och lyxvarumarknaden. Investeringar i aktier relaterade till dessa branscher kan vara föremål för volatilitet och det är viktigt att följa utvecklingen noggrant för att fatta informerade beslut om ens ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version