Olaus Petriskolan i Örebro framgångsrikt i kampen mot gängkriminalitet

Skolor i Sverige tar på sig ansvaret för att förebygga brott bland ungdomar, trots att det inte är deras formella uppgift enligt en rapport från Skolverket. En skola som har lyckats väl i sitt brottsförebyggande arbete är Olaus Petriskolan i Örebro, där rektorn Marianne Mustonen berättar om deras framgångsrika åtgärder. Samarbetet med fältassistenter, tidiga orossamtal med vårdnadshavare, närvaron av ungdomspoliser och socialtjänst, samt enkel kontakt med polisen har varit avgörande.

Skolverket har tagit fram stödmaterial för att hjälpa skolor att motverka rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk. Genom att fokusera på undervisning av hög kvalitet, främja närvaro och involvera vårdnadshavare tidigt, samt vara uppmärksam på tidiga varningssignaler, kan skolorna bli mer effektiva i sitt arbete.

Det är viktigt att skolan har tillräckliga resurser och kompetens inom elevhälsan för att kunna upptäcka och hantera riskbeteenden. Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande för Sveriges Skolledare, betonar vikten av att skolan är en viktig skyddsfaktor för eleverna och att det är nödvändigt med ökat stöd och tydliga riktlinjer för samarbete med socialtjänst och polis.

Genom konkreta åtgärder som undervisning av hög kvalitet, främjande av närvaro, tidig involvering av vårdnadshavare och uppmärksammande av tidiga varningssignaler kan skolorna effektivt motverka rekrytering till kriminella nätverk och främja elevers framtidstro. Det är en gemensam ansträngning som kräver resurser, engagemang och samarbete mellan olika aktörer för att skapa en trygg och säker skolmiljö för alla elever.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version