Investeringsdirektören kritiserar Equinors köp av vindaktier

Investerare är splittrade i sina åsikter om oljejättens köp av vindaktier för tiotals miljarder kronor.

– Vi gillar inte att de köper minoritetsposter i olika förnybara energiföretag. Om vi vill ha exponering mot dem kan vi köpa dem själva, skriver investeringsdirektör Gaute Eie på Eika Kapitalförvaltning till E24.

Han reagerar på Equinors köp av nästan tio procent av aktierna i den danska vindkraftsleverantören Ørsted, vilket fick oljebolaget att sjunka på Oslo Börs på måndagen.

Aktiefallet på 3,4 procent på måndagen blåste bort över 27 miljarder kronor från börsvärdet, ungefär samma belopp som Equinor använde för att köpa Örsted-aktier.

Eikas fonder är bland aktieägarna i Equinor, inklusive Norge-fonden som har 755 000 aktier enligt börsens ägarportal.

– Men vi äger lyckligtvis få aktier i vår Norge-fond relativt till indexvikten och har inga aktier i Eikas Alpha-fond. Det krävs mycket för att vi ska köpa fler aktier när de fortsätter på detta sätt, skriver Eie.

Equinor vill inte kommentera Eies uttalanden.

Köpte fler Equinor-aktier

Andra aktieägare har en annan syn.

– Jag tolkar det som att detta är en snabbväg för att nå Equinors förnybara mål. De kan göra det till en billigare kostnad än att bygga ut projekten organiskt med tanke på dagens priser, säger förvaltaren Tor Thorsen på Fondsfinans.

– Det verkar vara ett vettigt drag, med tanke på att Equinor ska uppnå sina mål, säger han.

Förvaltaren utnyttjade kursfallet för att köpa fler Equinor-aktier på måndagen.

– Jag har Vår Energi som den största satsningen, men ökade Equinor-positionen med en halv procent i fondet. Jag tycker att det var en överreaktion i aktien, säger han.

Equinors ambition är att 50 procent av företagets investeringar ska gå till förnybar energi och lågkolalösningar som koldioxidavskiljning och -lagring fram till 2030.

Samtidigt ska företaget ha installerat 12 till 16 gigawatt med förnybar kapacitet fram till 2030.

Equinors VD Anders Opedal sa att köpet är en “motcyklisk investering i en ledande aktör med en attraktiv portfölj inom havsvind” när företaget meddelade affären.

– Investeringen är i linje med Equinors strategi för värdeskapande tillväxt inom förnybar energi, sa Opedal.

– Besviken

Einar Johansen är en av förvaltarna av DNB Norge-fonden, som också är aktieägare i Equinor.

– Vi hade precis som marknaden börjat tro att de skulle fokusera mer på olja och minska ambitionerna inom förnybart. Så på det sättet är det besviken, säger han.

– Men med tanke på att de ska investera en viss summa i förnybart, kan detta vara både en billigare och mindre riskfylld väg att göra det på. Men det bästa kanske hade varit att inte göra det alls.

Thorsen tror att aktiefallet kan bero på att investerare har spekulerat i att Equinor skulle mildra sina förnybarmål på den kommande kapitalmarknadsdagen i februari.

– Jag tycker att ledningen har varit ganska fast. Det är lite konstigt om någon har spekulerat i att de ska avvika från målen.

Thorsen säger att Equinor fortfarande måste bygga ut en del projekt för att nå förnybarmålen.

– Men med tanke på dagens priser och vad de skulle ha behövt för att nå 2030-målen, så var detta en “billig” lösning.

Analys:

Artikeln handlar om hur investerare reagerar på Equinors köp av vindaktier och dess påverkan på företagets aktiekurs. Det finns delade åsikter om detta drag, där vissa kritiserar det medan andra ser det som en väg att nå förnybara energimål på ett kostnadseffektivt sätt. Ekonomiska beslut och strategier hos stora företag som Equinor kan påverka investerare och marknaden som helhet, och det är viktigt att förstå konsekvenserna av sådana beslut för ens egna ekonomiska intressen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version