Flyavgifterna stiger medan passageraravgiften sänks. Men flygbiljetterna kommer att bli dyrare, enligt både NHO Luftfart och NHH-professor Frode Steen.

Erik Lahnstein, ledare för NHO Luftfart, säger till E24 att vi inte ska förvänta oss att det blir billigare att flyga, utan att det blir dyrare att flyga. I det föreslagna statsbudgeten för 2025 föreslås en minskning av flypassageraravgiften på rutter i Norge och Europa samtidigt som regeringen meddelade att flygbolagen måste bidra genom ökade flygplatsavgifter till Avinor.

Enligt NHO Luftfarts ledare kan de kraftiga avgiftshöjningarna som föreslås på sikt leda till högre biljettpriser och sämre rututbud. Avinors ekonomiska problem är kärnan här, med låg inkomsttillväxt och hög skuld på grund av färre passagerare efter pandemin.

NHH-professorn Frode Steen menar att Avinor inte fick tillräckligt med hjälp i statsbudgeten och att de ökade kostnaderna måste kompenseras med högre avgifter. Han förutspår att det blir dyrare att fly och att det kan leda till ännu lägre passagerartillväxt.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård säger att ökningen i biljettpriser kommer att vara relativt liten, även om flygbolagen skulle vidarebefordra avgiftshöjningen till passagerarna. Han betonar att regeringen kommer att övervaka utvecklingen noga för att se om förändringarna påverkar flygutbudet oavsiktligt.

NHO Luftfart anser att krisen i Avinor inte kan lösas med de åtgärder regeringen har föreslagit och efterlyser att staten tar över finansieringen av vissa Avinor-uppgifter. Lahnstein menar att Avinor måste göra mer för att effektivisera sin verksamhet och att regeringen måste ge dem verktygen för att göra det.

På ett enkelt sätt kan detta innebära att flygresor kan bli dyrare i framtiden på grund av höjda avgifter och minskade passagerartal, vilket kan påverka både flygbolag och resenärer negativt. Det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar och deras eventuella konsekvenser för ekonomin och personliga resor.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version