Erik Must donerar Kongsberg-aktier värda 100 miljoner till medicinsk forskningsfond

En av Kongsberg Groups största och mest lojala investerare, Erik Must, har denna vecka minskat sin privata aktieinnehav med 88 619 aktier. Samtidigt har stiftelsen Svanhild och Arne Musts Fond för Medicinsk Forskning ökat med samma antal aktier, enligt aktieägarlistorna.

Med dagens aktiekurs värderas aktierna till cirka 100 miljoner kronor.

Must beskriver överföringen som en gåva för att stärka fonden som stödjer grundforskning. Detta är en fortsättning av det arbete som pågått i 30 år.

Det är viktigt att notera att denna överföring inte har något att göra med kursutvecklingen hos Kongsberg-aktien.

Genom Must Invest äger Must och hans familj fortfarande 4,45 miljoner aktier, vilket motsvarar 2,53 procent av Kongsberg Group. Dessutom äger Must privat 100 000 aktier.

Styrelseordföranden för fondet, Arne Didrik Kjørnæs, meddelade att Must hade överfört aktierna för att stärka fondens ekonomi inför framtiden och eventuell expansion av fondets verksamhet.

Fonden, som grundades 1994 med en grundkapital på 10 miljoner kronor, hade 2023 en egenkapital på över 155 miljoner kronor och finansinkomster på cirka 9,7 miljoner. Det inkluderade aktieutdelningar på cirka 4,4 miljoner och en ökning i aktievärde på cirka 4,5 miljoner.

Kongsberg-aktien har fortsatt sin uppgång och har stigit med 148 procent bara i år. De senaste fem åren har aktien ökat med över 1 000 procent. Under tisdagen nådde företaget en marknadsvärde på 200 miljarder kronor för första gången.

Kongsberg Group är det tredje mest värdefulla bolaget på Oslo Börs efter DNB och Equinor. På måndagen meddelade företaget att Nederländerna planerar att köpa luftvärn för cirka 11 miljarder kronor.

Denna överföring av aktier från Erik Must till en forskningsfond har stor påverkan på fondens ekonomi och dess möjlighet att bedriva medicinsk forskning. Det visar också det starka engagemanget för grundforskning och hur privatpersoner kan bidra till samhällets utveckling genom donationer. Det är ett tydligt exempel på hur privatpersoner och investerare kan använda sin förmögenhet för att främja vetenskapliga framsteg och medicinsk forskning.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version