Kylian Mbappé i våldtäktsanmälan: En analys av mediernas roll och påverkan på samhället

Det är inte en slump att Kylian Mbappé anmäls för våldtäkt och att svenska tidningar publicerar uppgifterna samtidigt som det pågår en kampanj för att svartmåla honom sedan han lämnade PSG i somras. Detta är kontentan av vad Mbappés advokat Marie-Alix Canu-Bernard uttryckt i olika intervjuer de senaste dygnen. Det är också budskapet i fotbollsstjärnans enda tweet i ämnet, skriven redan innan han var personligen utpekad.

Den här typen av idéer är ganska vanliga i Frankrike. Det finns anledningar till det, men låt oss börja i andra änden. Vad vi vet helt säkert är att en anmälan om våldtäkt ”i centrala Stockholm” kommit in efter Kylian Mbappés Sverigebesök förra veckan. Ja, det är i princip det enda. Samtidigt är han indragen i en rättstvist med sin förra franska klubb som gäller obetalda bonusar och löner.

De senaste dagarna har jag behövt hantera alla konspirationsteorier som florerar i Frankrike. Om man tänker tanken hela vägen utifrån Mbappés advokats utsagor landar vi alltså här: En kvinna har placerats i Stockholmsnatten för att förföra en fransk fotbollsstjärna och sedan anmäla honom för våldtäkt och svenska medier rapporterar om saken med instruktioner från… fotbollsklubben Paris Saint-Germain? Illuminati?

Det är en viktig påminnelse om vad som händer med samhällen där befolkningen inte litar på medierna. I Frankrike pågår en konsolidering av makten över medierna sedan några år. Industrimagnater som Vincent Bolloré har köpt upp allt fler dagstidningar, radiokanaler och veckomagasin med en tydlig agenda: En reaktionär katolsk sådan, med högerradikal lutning.

Det är fullt förståeligt att många fransmän tycker att ”media” inte går att lita på längre. För de som kantrat över i populism och tydliga politiska agendor drar med sig förtroendet för övriga i fallet. Det är en livsfarlig utveckling, som i förlängningen gör att en advokat oemotsagd kan insinuera att svenskt rättsväsende och tidningar är riggade mot en av planetens största idrottsstjärnor.

Det är viktigt att förstå mediernas roll och påverkan på samhället, speciellt i en tid där förtroendet för medierna kan vara ifrågasatt. Det är avgörande att fortsätta stödja oberoende journalistik och pressfrihet för att säkerställa en sund och transparent informationsflöde.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version