Den brutala mordet på lovande skådespelerska Dominique Dunne, stjärnan i 1982 års succéfilm Poltergeist, lämnade hennes framstående Hollywood-familj traumatiserad. Hennes far, Dominick Dunne, hade redan nått botten. Skild och pank, hade hans tidiga framgång i Hollywood minskat och han hade tvingats sälja allt han ägde – även sin hund.

När den fruktade rättegången närmade sig uppmuntrade den snart modiga nya redaktören på Vanity Fair, Tina Brown, Dunne att skriva en dagbok under de plågsamma rättegångsförhandlingarna. När den var klar skulle hon publicera den. Den orsakade en sensation, men han utelämnade en avgörande del av historien.

Dunnes son – skådespelaren Griffin Dunne – har avslöjat i sin nya memoarbok att hans far plågades av sina egna hemligheter; de han fruktade skulle försena rättegången, skämma ut hans familj och leda till att hans dotters mördare undkom rättvisan.

I The Friday Afternoon Club skriver Griffin – mest känd för sina roller i American Werewolf in London och, mest nyligen, The Girls on the Bus – att bara när hans far låg på dödsbädden, döende i blåscancer, upptäckte han att han hade haft en 30-årig affär med en av Dominiques bästa vänner, många år yngre än honom.

Den stunden på dödsbädden hjälpte Dunne gradvis att reda ut gåtan med sin fars liv, och han har nu avslöjat för första gången de plågade dagboksinlägg som aldrig blev offentliggjorda.

Dunnes fängslande berättelse beskriver också hur hans nära vän Carrie Fisher förlorade sin oskuld med honom, och oändliga möten med stjärnor som Frank Sinatra, Dennis Hopper och Harrison Ford, som vid den tiden var en hantlangare åt Dunnes moster, författaren Joan Didion.

Dominique hade stigit till berömmelse i filmen Poltergeist och i TV-program som Hart to Hart och Fame. Men hennes unga liv avslutades när hon ströps av sin misshandlande ex John Thomas Sweeney den 30 oktober 1982, på uppfarten till sitt hem i West Hollywood.

Konstnären Norman Carby hade varit en stjärnvittne vid mordrättegången, och hans berättelse om den misshandel Dominique hade upplevt betraktades som ett avgörande ögonblick. Han ställdes inför brutala förhör från försvarsadvokaten Mike Adelson, som försökte framställa Dominique som en alkoholist och narkoman vars död bara var en tragisk olyckshändelse.

Efter sitt framträdande skriver Griffin att Carby hade anslutit sig till familjen för en festsam lunch. ‘Mamma berättade för honom att det han sa på vittnesbåset gav henne det enda ögonblicket av hopp sedan rättegången började.

‘Varken Alex [Griffins bror] eller jag kunde förstå varför pappa valde att hoppa över den här lunchen, av alla luncher, och inte vara med oss för att tacka Norman för sitt vittnesmål… Men jag märkte att han höll sig på avstånd från Norman när vi alla samlades i korridoren innan vi gick in i rättssalen.’

Sweeney frikändes från mord i andra graden till förmån för frivillig dråp, mycket till familjens förtvivlan. Dunnes redogörelse för rättegången hade, precis som Tina Brown lovade, publicerats, och han blev en stjärnreporter för Vanity Fair, som täckte andra högprofilerade brottsfall, inklusive de med bröderna Menendez och OJ Simpson.

Men det var inte förrän år senare, våren 2008, som Griffin började reda ut gåtan med sin fars kyla mot Carby, när han reste till Tyskland för att träffa honom när han fick stamcellbehandling.

‘Efter att ha lämnat av mina väskor knackade jag på hans dörr,’ skriver han. ‘En kille lite yngre än mig öppnade dörren, och det tog mig en stund att placera honom som Norman Carby, Dominiques nära vän och det imponerande vittnet vid hennes mordrättegång.

‘Pappa låg i sängen, såg gråaktig och desperat smal ut när jag gick fram för att krama honom. “Du kommer ihåg Norman,” sa han, “från rättegången.”‘

När Griffin försökte pussla ihop pusslet – och förstå varför detta ansikte från det förflutna stod framför honom – somnade hans far bort, och det var upp till Carby att fylla i luckorna.

Dominique hade fungerat som förmedlare mellan de två, när Dunne hade varit i sitt livs djupaste botten. De hade fallit för varandra och stöttat varandra under 30 års tid.

‘Vi har varit avhållsamma under lång tid,’ berättade Carby för Griffin, ‘men han har aldrig slutat bry sig om mig.’

Griffin var fortfarande nyfiken på varför det hade hållits hemligt så länge. Investera i underhållningsbranschen på 1980-talet: En berättelse om kärlek och förlust

Griffin Dunne, son till den berömda Dominick Dunne, upptäcker en hemlighet i sin fars arkiv som förändrar allt. En dagbok från 23 augusti avslöjar en farlig sanning som hotar att förstöra allt. Kärlek, svek och en kamp mot ondska vävs samman i denna gripande berättelse om familjeband och förlust.

Griffin Dunne blickar tillbaka på sin fars kamp i rätten och inser de djupa smärtor han gick igenom. En kärlekshistoria mellan Dunnes far och en nära vän leder till hot om att avslöja deras relation och sätta allt i gungning. En berättelse om förtvivlan och ensamhet som skakar grunden för familjens historia.

Följ med på en resa genom kärlek och sorg i “The Friday Afternoon Club” av Griffin Dunne, utgiven av Penguin Press. En berättelse som berör och skakar om ens syn på familj, vänskap och sanningen bakom stängda dörrar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version