Olje och shipping drog ned Oslo Börs på veckans första handelsdag. Volue-aktien hoppade 45 procent efter ett bud.

Oljepriset och shippingsektorn påverkar Oslo Börs

På måndagen föll Oslo Börs med 0,67 procent. Efter en nedgång på eftermiddagen förra veckan stängde börsen i rött. Oljepriset har sjunkit med cirka 1,2 dollar, med ett fat nordsjöolja (brent spot) som handlas för 86,2 dollar vid stängning på Oslo Börs.

Mest omsatta aktierna och shippingsektorn

De mest omsatta aktierna hade följande förändringar:

  • Equinor sjönk med 2,87 procent
  • DNB var ned 0,05 procent
  • Norsk Hydro sjönk med 1,25 procent
  • Aker BP var ned 2,11 procent
  • Kongsberg Gruppen steg med 0,8 procent

    Shippingindeksen på Oslo Börs föll med 3 procent, påverkad av nedgångar för de börsnoterade bilskipsrederierna. Höegh Autoliners-aktien sjönk med 5,9 procent efter en uppdatering för juni, medan Wallenius Wilhelmsen sjönk med 4,25 procent.

    Analytiker Erik Hovi från Nordea kommenterar

    Analysen från Erik Hovi på Nordea visar att Höegh Autoliners hade lägre volymer än förväntat, vilket resulterade i en inkomstminskning för andra kvartalet. Trots detta ser han positivt på ökad kontraktsdäckning och stabila fraktrater.

    Volue-aktien rusar och TGS-faller

    Arendals Fossekompani, Advent och Generation Investment Management planerar att köpa Volue till ett värde av över 6 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning på 51 procent från fredagens slutkurs. Volue-aktien steg med 45 procent.

    Den seismiska giganten TGS föll med 3,5 procent efter en kvartalsuppdatering, medan landbaserade lakseselskapet Atlantic Sapphire sjönk med 6,3 procent.

    Analys och slutsats

    Dagens händelser på Oslo Börs visar på en blandad bild med nedgångar inom olje- och shippingsektorn, samtidigt som vissa aktier som Volue och Kongsberg Gruppen visar styrka. För investerare är det viktigt att följa utvecklingen på marknaden och vara medveten om de olika sektorernas påverkan på portföljen. Det är också viktigt att ha en diversifierad portfölj för att minska risken.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version