Ryssland hotar Sveriges säkerhet fram till 2030 – regeringens nya strategi presenterad av Ulf Kristersson (M)

Regeringen har fastställt att Ryssland kommer att utgöra det allvarligaste hotet mot Sveriges säkerhet fram till 2030 enligt den nya nationella säkerhetsstrategin. Statsminister Ulf Kristersson (M) och den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm presenterade strategin på en pressträff. Strategin betonar vikten av att prioritera rätt åtgärder för att stärka Sveriges säkerhet och betonar att det är bråttom att agera.

Strategin pekar ut tre huvudområden för arbetet med nationell säkerhet: skydd mot yttre hot, skydd av demokrati och sammanhållning i samhället samt stärkande av Sveriges motståndskraft, konkurrenskraft och försörjningsberedskap. Hotbilden mot Sverige bedöms som bred och allvarlig, och det finns risker för att säkerhetsläget kan försämras ytterligare.

Det är viktigt att förstå att inre och yttre säkerhet är nära kopplade, och att främmande makter kan utnyttja olika hot mot Sverige. Strategin varnar även för riskerna med stora migrationsflöden och betonar behovet av att vara beredda på ökade hot i framtiden.

Den tidigare nationella säkerhetsstrategin, som togs fram av den tidigare S-ledda regeringen 2017, kommer att ersättas av den nya strategin som ska vägleda Sveriges arbete med att stärka sin säkerhet och motståndskraft mot olika hot. Det är därför viktigt att regeringen och samhället som helhet agerar snabbt och effektivt för att säkra Sveriges framtid och trygghet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version