Hög prisökning för flera typer av varor och tjänster förväntas

Onsdag presenterar Statistisk sentralbyrå hur mycket priserna steg under sommarmånaden juni.

I maj låg den totala prisökningen på 3 procent på årsbasis.

Kärninflationen var 4,1 procent på årsbasis i maj. Det förväntas att siffran kommer att vara lägre för juni.

I den senaste penningpolitiska rapporten från Norges Bank uppskattade centralbanken en kärninflation på 3,6 procent i juni.

Handelsbanken tror att den kommer att hamna just där. Det är också konsensus bland ekonomerna enligt Bloomberg.

DNB Markets tror dock att den kommer att bli lite högre, på 3,8 procent.

– Vi förväntar oss en högre prisökning för flera typer av priskategorier än vanligt, inklusive livsmedel, hyror, hotellövernattningar och restauranger, skriver DNB Markets i uppdateringen.

Om prognosen slår in kan det tyda på att inflationen har bitit sig fast mer än Norges Bank har förväntat sig, enligt DNB Markets.

– Det kan i så fall ge en liten skjuts för marknadsräntorna och stärka kronan, skriver de.

Skyller på “bas-effekter”

Både Handelsbanken och DNB tar så kallade “bas-effekter” i beaktande: Att månadsökningen vid samma tid förra året var hög.

Förra året ökade den årliga kärninflationen med 0,9 procent från maj till juni, “en ovanligt stor ökning”, skriver DNB i en rapport.

– Med lite mer normal tillväxt nu blir det inte en så brant vändning, säger chefekonom Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken.

Han säger att prisökningen inte är lika stark som i juni förra året. Det gör att årsökningen automatiskt minskar.

– Juni och juli kan svänga ganska mycket åt båda hållen, så det är alltid lite extra osäkerhet kopplad till dessa månader. De måste alltid ses i sammanhang, säger Hov.

Han tillägger att det inte finns mycket spänning kopplad till nästa räntemöte i Norges Bank, som äger rum i augusti. Det är mötet i september som är mest intressant.

– Vi tar inget definitivt beslut om beslutet i september förrän vi ser siffrorna för både juni och juli, säger han.

– Tar sig god tid

Hov säger att en löneökning på över 5 procent kommer att leda till att kärninflationen ligger på cirka 3,5 procent under en lång tid framåt, oavsett om inflationen blir lägre de kommande månaderna.

– Vägen mot lägre prisökning är långsam här hemma. Norges Bank tar sig god tid innan de sänker räntan, säger han.

Analys:
Artikeln handlar om förväntningar på högre prisökning för olika typer av varor och tjänster, med fokus på kärninflationen. Handelsbanken och DNB Markets ger olika prognoser för prisökningen, och diskuterar bas-effekter och osäkerheter kring inflationen under sommarmånaderna. Det betonas att Norges Bank tar sin tid med räntebeslut och att en hög löneökning kan påverka inflationen framöver. Det är viktigt att följa utvecklingen för att förstå hur det kan påverka ekonomin och finanserna.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version