En ökning på aktiemarknaden har bidragit till en ny rekord för den norska Oljefonden.

Nicolai Tangen har varit chef för Oljefonden sedan september 2020. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Publicerad: För mindre än 20 minuter sedan

Tisdag förmiddag var Oljefondets värde för första gången över 18 000 miljarder kronor, bekräftar fondet till E24.

Jämfört med mars var Oljefonden över 17 000 miljarder kronor.

Fondets utveckling påverkas särskilt av avkastningen på aktier och räntepapper. De senaste åren har fondet också fått överföringar av mycket oljepengar från regeringen.

En svag norsk krona bidrar dessutom till att fondets värde i kronor blir högre än vad det annars skulle ha varit.

Oljefonden har bland annat mycket pengar på den amerikanska aktiemarknaden, som nu är på rekordnivåer. Foto: Skärmbild, Oljefondets webbplats

Fondets värde har ökat kraftigt över tid. Här är några milstolpar:

Bara förra året ökade fondet med 3 300 miljarder kronor.

Fondet är det största i sitt slag, enligt Sovereign Wealth Fund Institute.

Ger regeringen mer pengar att använda

Fondsvärdet mätt i kronor betyder lite för vad Norge kan köpa från utlandet med tillgångarna. Fondet har stora placeringar i aktier och räntepapper i internationella valutor som dollar och euro.

Värdet mätt i kronor är dock det som avgör hur mycket pengar de norska regeringarna har tillgängliga för användning genom statsbudgeten.

Över tid ska den årliga oljepengs användningen begränsas till tre procent av fondets värde. Vid en fondsverdi på 18 000 miljarder kommer tre procent att ge regeringen 540 miljarder att disponera enligt handlingsregeln, medan en fondsverdi på till exempel 12 000 miljarder “bara” ger 360 miljarder tillgängliga.

Med undantag för 2002 och 2018 har Oljefonden ökat i värde varje år sedan starten på 90-talet. Men fondets ledning har vid flera tillfällen varnat för att värdet även kan falla mycket under en eventuell krisperiod.

Analys:

Det norska Oljefondet har nått en historisk höjd med en förmögenhet på över 18 000 miljarder kronor, vilket är en direkt följd av den positiva utvecklingen på aktiemarknaden. Denna ökning har inte bara en stor inverkan på Norges ekonomi och regeringens tillgängliga medel för statsbudgeten, utan även på internationella marknader och investerare. Med en ökad medvetenhet om fondets tillväxt och dess potentiella risker kan individer och beslutsfattare ta klokare beslut angående sina egna finanser och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version