Nato 75 år: Historiens mest framgångsrika fredsrörelse

Det kan inte vara så festligt att vara svensk Natomotståndare. En mätning av DN/Ipsos i våras visade att 60 procent stödjer Sveriges medlemskap. Bara 19 procent är emot. Samtidigt skedde en historisk svängning: För första gången på tio år var det fler som trodde att det svenska försvaret kan säkra landets gränser än som inte trodde det.

De två hör förstås ihop. Vi tror att vi har större chans att försvara oss, eller slippa krig, med Nato. Vi känner oss säkrare. Det gör vi rätt i.

På tisdagen börjar det 75-årsjubilerande Natos toppmöte i Washington, för första gången med Sverige som medlem. Men födelsedagstårtan serveras med en bitter avec. Alliansen står inte helt stadigt.

Alla känner riskerna och osäkerheten. Vad innebär en Trumpseger i höst? Som Carl Bildt säger i DN:s färska intervju: Trumps roll som ÖB för Natos viktigaste land skulle bli ”synnerligen betydelsefull”. Fortfarande är medlemmarnas militära styrkor underfinansierade. Inte minst brister, som Financial Times nyligen rapporterade, luftförsvaret som visat sig så viktigt i Ukraina.

Putin franska favoritparti Nationell samling gjorde ett katastrofval.

Samtidigt: Vladimir Putins franska favoritparti Nationell samling gjorde ett överraskande svagt val. Fler medlemmar närmar sig Natos 2-procentmål för sina militärutgifter. Och medan Putin bombar barnsjukhus och gnuggar rygg med diktatorerna i Kina, Iran och Kuba knyts Natos demokratiska allierade som Japan, Sydkorea och Australien allt närmare alliansen.

Nato (liksom hela västvärlden) har i dag framför allt ett jobb: Att hålla samman. De ryska förlusterna i Ukraina är monstruösa. Genom fortsatt ihärdigt stöd till Kiev från Nato och väst kommer Putin inte att kunna vinna sitt krig.

I 75 år har Nato säkrat demokratin och freden i Europa. Därigenom kan den allians som inte sällan anklagas för ”krigshets” mycket väl vara historiens mest framgångsrika fredsrörelse. Inte undra på att det knappast kan vara så festligt att vara svensk Natomotståndare.

Analys:
Artikeln diskuterar Sveriges medlemskap i Nato och betonar vikten av att vara en del av alliansen för att försäkra sig om säkerheten och försvarsmöjligheterna. Den nämner även osäkerheter kring alliansens stabilitet, finansiering av medlemmarnas militära styrkor och geopolitiska risker som påverkar Natos roll. Slutligen framhålls Natos betydelse för att säkra freden i Europa och den historiska framgången som organisationen har haft. Således, är det viktigt att vara medveten om dessa faktorer för att förstå hur de kan påverka ens liv och finansiella situation.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version