Jacob Mæhle: Finansråd i Bergen, men hindret av flytteloven

Jacob Mæhle har blivit utnämnd till finansråd i Bergen av borgmästare Christine Meyer (H). Men enligt lagstiftningen kan han inte uppfylla kraven för att flytta från sin fru om hon fortsätter att bo i Oslo.

Mæhle väntar på svar angående sin ansökan om att bo separat – om han kan få en hemadress i Bergen medan hans fru fortfarande har en adress i Oslo. Detta skrev BT i en stor intervju med den tillträdande finansrådet på söndagen.

Skatteverket har sekretess i enskilda fall och kommer därför inte att kommentera Mæhles ansökan. Men tillförordnad avdelningschef på Skatteverket, Håkon Weierholt, säger generellt att politiker inte har rätt till separatboende enligt folkregisterlagen.

Huvudregeln är att makar anses bo där de har sitt gemensamma hem, vilket är där makarna tillbringar större delen av dygnet tillsammans. En make kan bara flytta från det gemensamma hemmet om äktenskapet anses upplöst.

För att vara råd i Bergen måste man vara folkbokförd i Bergen kommun. Efter en tidigare incident där en politiker inte kunde väljas till rådet utan att vara folkbokförd i staden, är det nu viktigt att formaliteterna kring flytten är på plats innan utnämningen.

Jacob Mæhle hoppas på en lösning och säger att han kommer att sträcka sig långt för att kunna tillträda som finansråd i Bergen. Om han inte får dispens och hans fru inte kan flytta med, måste de separera för att han ska kunna ta jobbet.

Rune Indrøy, presschef för borgmästaren, hoppas fortfarande på en lösning och säger att de inte kommer att blanda sig i behandlingen av ärendet. Men han påpekar att det är viktigt att få en klarhet inom en rimlig tid om Mæhle verkligen kan ta jobbet som finansråd.

Analyserat och förenklat: Jacob Mæhle har utnämnts till finansråd i Bergen, men kan inte flytta till staden på grund av lagar som hindrar honom från att bo separat från sin fru i Oslo. Detta har skapat en komplicerad situation där han måste få dispens eller separera från sin fru för att kunna tillträda sin nya tjänst. Det är viktigt att få en snabb lösning på problemet för att undvika förseningar i tillträdet till finansrådspositionen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version