Efter en lång tid med uppgång vände det neråt för tech-aktier på torsdagen. Tesla sjönk kraftigt.

Bild: Peter Morgan / AP / NTB

Publicerad: Idag 15:31
Uppdaterad för mindre än 20 minuter sedan

Tekniska Nasdaq föll med 1,95 procent
Den breda S&P 500-indexet var ner med 0,88 procent
Industriindexet Dow Jones ökade med 0,08 procent

De stora tech-företagen föll markant på torsdagen:
Chipstillverkaren Nvidia, som har stigit mycket på AI-vågen, rasade med 5,6 procent.
Samtidigt sjönk Microsoft och Apple med 2,4 respektive 2,3 procent, medan Facebook-ägaren Meta föll med 4,1 procent och Tesla sjönk med 8,5 procent.

Enligt Bloomberg sker Teslas nedgång efter att företaget planerar att skjuta upp lanseringen av sin så kallade “robotaxi”, en självkörande taxitjänst.

Börsnedgången på torsdagen kommer efter en period med kraftig uppgång på USA-börserna. Hittills i år har S&P 500 stigit med över 17 procent, medan Nasdaq har klättrat med över 22 procent sedan årsskiftet.

Nasdaq har stigit i sju handelsdagar i rad före torsdagen. S&P 500 har haft åtta handelsdagar i rad utan nedgång, men med en platt dag i raden med uppgång.

– Man har tagit festen lite för tidigt, säger förvaltaren Bernt Berg-Nielsen på Stolt Explorer till E24.

Han påpekar att de upplyftande inflationsnyheterna från USA troligen redan har prissatts in på marknaden.

– Marknaden har i sin visdom förstått att det finns en avmattning i inflationen. Det har förmodligen prissatts in. Därför har marknaden gått.

Berg-Nielsen pekar också på att marknaden befinner sig i en “vakuumperiod” innan företagen sparkar igång resultatsäsongen. Startskottet går på fredag med storbanken JP Morgan.

– Nu börjar kvartalsrapporterna imorgon med bankerna. Man har inte facit och det är osäkerhet om de kommer att slå förväntningarna. Man har inte hört från företagen på tre månader, och man är lite i en vakuumperiod.

Enligt förvaltaren förväntar analytikerna att de amerikanska börsföretagen kommer att leverera en vinsttillväxt på nio procent i det andra kvartalet jämfört med det andra kvartalet förra året.

Det är “hindret” företagen måste hoppa över, påpekar han.

– Jag tror det är troligt, men nu ska företagen upp till examen och då kommer det alltid att vara spänning innan betygsboken är klar.

Berg-Nielsen påpekar också att statistiken över tvåveckorsperioder på den amerikanska marknaden sedan 1950 visar att de två första veckorna i juli sticker ut som den bästa perioden under året.

– Det är helt normalt att marknaden är stark i början av juli innan det kommer en avmattning, säger han.

Före börsöppningen kom det siffror som visade att inflationen i USA sjönk mer än förväntat i juni.

KPI-inflationen i USA sjönk till 3,0 procent i juni, enligt färska siffror från amerikanska statistikmyndigheter.

På förhand förväntades att prisökningarna skulle dämpa till 3,1 procent enligt en Bloomberg-undersökning. I maj steg priserna med 3,3 procent på årsbasis.

Chefsekonom Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken kallar detta för upplyftande nyheter. Han betonar att kärninflationen är under förväntningarna.

– Det här bär tydliga spår av räntesänkningar i september. Marknaden har väntat på bekräftelser i inflationsnyheterna och har inte vågat prissätta det ännu. Nu kommer räntemarknaden förmodligen att prissätta in en fullständig sänkning i september, säger han.

Analys: Det har varit en dag med nedgångar på de amerikanska börserna, främst inom tech-sektorn. Flera stora tech-företag, inklusive Tesla, har sett betydande nedgångar. Detta kan bero på olika faktorer, som Teslas försening av sin “robotaxi” -lansering och nedgången i inflationsnyheterna. Marknaden verkar vara i en period av osäkerhet inför kommande kvartalsrapporter. Det kan vara klokt att vara försiktig och följa utvecklingen noggrant för att fatta informerade beslut om ens egna investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version