Meta, Facebooks ägare, stiger efter starka kvartalssiffror, men marknaden i stort pekar nedåt

Bildtext: Tradare på jobbet på Wall Street tidigare i veckan. Foto: Richard Drew / AP / NTB

Publicerad: För mindre än 3 timmar sedan
Uppdaterad precis nu

Stämningen har fortsatt att försämras på de amerikanska aktiemarknaderna under de första timmarna av handeln, efter att ha öppnat upp dagen uppåt på torsdagen.

Så här ser läget ut på Wall Street strax före kl. 18:

– S&P 500-indexet faller med 1,09 procent
– Nasdaq-indexet faller med 1,58 procent
– Dow Jones-indexet faller med 1,33 procent

Den markanta nedgången kommer efter att det var en markant uppgång på Wall Street på onsdagen, efter att den amerikanska centralbanken (Fed) meddelade sin räntebeslut och centralbankschefen Jerome Powell höll en presskonferens.

Amerikanska statsräntor har fortsatt att falla på torsdagen, efter att ha sjunkit efter Powells presskonferens. Den viktiga amerikanska tioåringen ligger nu på 3,99 procent. Det är första gången sedan februari i år som den är under 4 procent.

Innan öppningstid kom det flera nya amerikanska nyckeltal.

Antalet amerikaner som ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången förra veckan (jobless claims) ökade till 249 000. Det var högre än förväntat och det högsta på nästan ett år, sedan augusti 2023, enligt CNBC.

Industriaktiviteten i USA sjönk samtidigt till det lägsta på åtta månader, enligt ISMs inköpschefsindex (PMI) för industrin, enligt Reuters.

Oförändrad ränta

USA:s centralbank valde som förväntat att behålla räntan oförändrad inom intervallet 5,25–5,50 procent på onsdagens räntemöte.

Fed upprepade budskapet från det senaste räntemötet om att de inte förväntar sig att sänka räntan förrän de känner sig säkra på att inflationen är på väg ner mot målet på två procent.

På frågan om en räntesänkning i september är det huvudscenariot, svarade centralbankschef Powell att om inflationen sjunker snabbt eller är som förväntat, ekonomin växer i övrigt och arbetsmarknaden håller sig, så kan en räntesänkning vara aktuell på mötet i september.

Efter den fortsatta nedgången på räntemarknaderna på torsdagen prissätter marknaden nu helt in tre amerikanska räntesänkningar 2024. En i september, en i november och en i december.

Starka Meta-siffror

Facebooks ägare Meta presenterade kvartalsresultat efter stängning igår kväll. Meta-aktien hoppade i efterhandeln på Wall Street efter gårdagens siffror.

Aktien stiger med 6,8 procent just nu, efter att ha varit uppe med över 10 procent i tidig handel.

Teknologijätten levererade bättre än vad analytikerna hade förväntat sig både när det gäller omsättning och resultat för andra kvartalet.

Intäkterna ökade till 39,07 miljarder dollar, vilket motsvarar en omsättningsökning på 22 procent jämfört med samma tid förra året. Nästan alla intäkter kommer från reklam på företagets appar. Resultatet per aktie var 5,16 dollar, medan förväntningen var 4,83 dollar. Meta justerade även upp prognoserna för AI-investeringarna.

Efter stängning ikväll kommer Apple, Amazon och Snap med kvartalssiffror.

Analys:
Den amerikanska aktiemarknaden visar tecken på oro med nedgångar på de ledande indexen. Centralbankens beslut att inte ändra räntan har påverkat marknadens förväntningar på framtida räntesänkningar. Meta, Facebooks ägare, presenterade starka kvartalssiffror vilket ledde till en positiv reaktion på aktiemarknaden. Samtidigt indikerar nyckeltal från USA en nedgång i industriaktiviteten och en ökning i antalet amerikaner som ansöker om arbetslöshetsersättning. Utifrån detta kan investerare förvänta sig en volatil marknad med fokus på makroekonomiska indikatorer och företagsresultat.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version