Världens bästa investeringschef: Rekordhög aktivitet i byggandet av studentbostäder

På landsbasis står 15 675 studenter i bostadskö inför årets studiestart. Men det finns hopp för de över 15 000 bostadssökande. De senaste åren har kön i början av augusti minskat med två tredjedelar fram till månadens slut. Från 1 maj till 1 augusti har 17 389 studenter fått studentbostäder, vilket är nio fler än rekordet från förra året. Detta enligt en nationell sammanställning av könummer och antalet tilldelade studentbostäder som genomförs av Samskipnadsrådet.

Forskning- och högre utbildningsminister Oddmund Hoel (Sp) säger till NTB att han är nöjd med att se att siffrorna är något bättre än förra året, men samtidigt ser han att behovet av bostäder är stort. Därför anser han att det är avgörande att öka byggaktiviteten. Han nämner att det har varit en utmaning att få tillräckligt med byggklara ansökningar, vilket har lett till att flera samskipnader inte har kunnat bygga de bostäder de har fått pengar till. Genom att öka kostnadsramen har det blivit möjligt att söka mer bidrag, vilket har haft en positiv effekt. Nu pågår en rekordhög aktivitet i byggandet av studentbostäder, med över 3400 hyresenheter under konstruktion.

Oslo har flest i kö

Oslo är inte överraskande staden med flest studenter i bostadskö. Inom Studentsamskipnaden SiO, som även omfattar Lilleström, har 3953 studenter fått tilldelade studentbostäder sedan 1 maj, medan hela 6860 personer står på väntelista. Studentsamskipnaden på Vestlandet har den näst längsta kön. Här står 3407 studenter i kö, medan 3200 studenter har fått tilldelade bostäder.

Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund och Trondheim har ett något annorlunda bostadssystem jämfört med andra samskipnader. De har inte en väntelista, utan har listat antalet studenter som står på en så kallad intressentlista. Det är 2763 studenter som står på denna lista, medan 1955 studenter har fått tilldelade bostäder.

Politikerna måste ta mer ansvar

Kaja Ingdal Hovdenak, ordförande för Norsk studentorganisasjon, är inte förvånad över att köerna är så långa och hänvisar till de “galna” hyrorna på den privata marknaden och den akuta bostadsbristen i de stora städerna. Hon menar att det är ett samhällsansvar att bygga fler studentbostäder, inte bara för att fler studenter ska få tak över huvudet, utan också för att det sannolikt kommer att ha en kylande effekt på den privata hyresmarknaden. Politikerna måste ta en större del av ansvaret, både lokalt och nationellt.

Bostadsbristen har lett till att studentsamskipnaderna har varit tvungna att ta till olika lösningar, som temporär inkvartering i form av sovsalar eller lokala avtal med kommuner och hotell. Behovet av att inrätta sovsalar visar hur akut behovet av fler studentbostäder är. Att det över flera år har tillförts för få studentbostäder är en orsak till att det överhuvudtaget är nödvändigt, enligt Hovdenak.

Analys: Den nuvarande bostadsbristen för studenter är ett allvarligt problem som påverkar tusentals unga människor runt om i landet. Politikerna och myndigheterna måste agera snabbt för att bygga fler studentbostäder och lindra den akuta situationen. För investerare kan detta innebära en möjlighet att investera i bostadssektorn, med tanke på den ökade efterfrågan på studentbostäder. För studenter är det viktigt att vara medveten om den rådande situationen och att söka bostad i god tid för att undvika att hamna i en lång bostadskö.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version