Den japanske investeringsjätten Softbank har rasat på Tokyobörsen de senaste dagarna. På fredagsmorgonen sjunker aktien med över 7 procent, och under de senaste två dagarna har Softbank-aktien sjunkit med över 13 procent. För Softbanks grundare Masayoshi Son innebär de senaste två dagarnas börsfall en förlust på 2,5 miljarder dollar. Det motsvarar över 27 miljarder norska kronor enligt dagens kurs.

Oväntad räntehöjning

På onsdagen meddelade den japanska centralbanken att styrräntan höjs till 0,25 procent från ett intervall på 0 till 0,1 procent. Räntemeddelandet kom som en överraskning på marknaden, och flera japanska företag har fallit på börsen sedan dess. På fredagsmorgonen sjunker Tokyobörsen med över 4 procent. Japanska aktier har inte fallit så mycket sedan 2020.

I mars höjde centralbanken räntan för första gången sedan 2007, och på onsdagen höjdes räntan ytterligare. Detta sker efter att landet har haft 17 år utan räntehöjning. Ett av företagen som drar ner börsen och Softbank-aktien är chipföretaget Arm, som ägs av Softbank. Företaget, som designar chips som används i smartphones, sjunker med 13 procent på fredagsmorgonen. Under den senaste månaden har aktien rasat med över 25 procent.

Analys:

Softbanks fall på Tokyobörsen, som drivs av den oväntade räntehöjningen från den japanska centralbanken, har haft en betydande inverkan på företagets aktiekurs och dess grundare Masayoshi Sons förmögenhet. Den ökade räntan har skapat oro på marknaden, vilket har lett till att flera japanska företag, inklusive Softbank, har drabbats av stora förluster. För investerare och allmänheten innebär detta att det är viktigt att följa med i ekonomiska nyheter och förstå hur globala händelser kan påverka ens investeringar och ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version