De tio medicinstudenterna från Gaza som nekades inträde i Norge får ändå komma till landet.

Detta är ett litet men symboliskt viktigt bidrag för unga palestinier som vill återuppbygga hälsovården, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

Detta sker efter att regeringen ingrep och instruerade Migrationsverket (UDI) att bevilja visum till medicinstudenterna.

Universitetet i Oslo erbjöd i juni tio medicinstudenter från Gaza möjligheten att slutföra sina studier i Norge, men UDI satte stopp för det.

Regeringen kan normalt sett inte påverka UDIs beslut i enskilda fall, men om det finns utrikespolitiska hänsyn eller andra nationella intressen som motiverar en annan slutsats, kan de ingripa.

SVs Lars Haltbrekken kallar beslutet klokt och glädjande.

Studiestart för de tio studenterna är den 19 augusti.

Analys:
Artikeln handlar om tio medicinstudenter från Gaza som nekades inträde till Norge men nu ändå får komma in i landet. Detta beslut har fått positiva reaktioner från politiker och innebär en möjlighet för studenterna att fortsätta sina studier och bidra till återuppbyggandet av hälsovården i Gaza. Beslutet visar på en humanitär gest och ett steg mot att stödja unga palestinier i deras utbildning och framtida arbete. Det visar också på Norges engagemang för att bidra till att återställa hälsovården i Gaza efter de krigshandlingar som har ägt rum.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version