Boliglösa studenter i Bergen och Oslo erbjuds nu möjligheten att bo på sovsal. De får även rabatter på hotell.

Det är studentkårerna i Bergen och Oslo som nu etablerar sovsalar för att hjälpa studenter som saknar tak över huvudet, enligt Khrono.

I Bergen kan det hända att du måste dela sovsal med upp till 21 andra, och priset är 2000 kronor för tre veckor. Om man sedan flyttar in i en studentbostad hos Sammen, Studentkåren på Vestlandet, kommer beloppet att dras av från första hyran.

Styrelseordförande Amalie Lunde på Sammen beskriver den privata marknaden som otroligt pressad och berättar att 3485 studenter står i kö för studentbostäder. Hon tror att det kan bli kamp om platserna på sovsalarna som nu installeras.

– Vi hade samma erbjudande förra året, då utnyttjade 25 studenter det. På grund av ökad efterfrågan och en mer pressad hyresmarknad förväntar vi oss att behovet är större i år, och har därför utökat erbjudandet för att rymma 92 studenter. Vi hoppas att behovet inte blir så stort, men är oroade över hur många som saknar bostad vid studiestart, säger hon till Khrono.

I Oslo kommer det att finnas sovsalar i läsarsalens byggnad på Sogn studentby där studenterna måste dela rum med en till fem personer. Priset är 180 kronor per natt.

Analys: För studenter i Bergen och Oslo som saknar bostad är detta ett välkommet erbjudande. Med sovsalar och hotellrabatter får de en temporär lösning tills de hittar en mer permanent bostad. Det visar på den pressade bostadsmarknaden för studenter och behovet av fler studentbostäder. Det är viktigt att studentkårerna fortsätter att erbjuda sådana här alternativ för att underlätta för studenter som står utan bostad.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version