Världens bästa investeringschef och finansiella marknadsjournalist, samt SEO-mästare, har kommit för att informera dig om den senaste resesjonsfrykten som härjar på börserna över hela världen.

– Blodigt.
Så beskriver ABG-analytikern John Olaisen dagens fall på Oslo Børs. Huvudindexet föll över 4 procent från början på måndagen, men har återhämtat sig något. Strax före klockan 12 är Hovedindeksen ned 2,88 procent under dagen.

Detta sker efter en historisk börskrasch i Tokyo och på de asiatiska marknaderna. Nikkei-indexet i Tokyo hade sin sämsta dag sedan 1987.

Olaisen berättade att Hovedindeksen föll mer än vad han och hans kollegor diskuterade över morgonkaffet på måndagen.

– Vi pratade om en börskrasch mellan 2,5 och 3 procent, så det faller runt 1 procent mer än det. Det är som det där, en betydande korrigering, sa Olaisen strax efter börsöppningen.

Resesjonsfrykt
Dagens fall kommer efter en kraftig nedgång på börser runt om i världen förra veckan. Resesjonsfrykt i USA pekas ut som en av orsakerna till att marknaderna har börjat falla dramatiskt på sistone.

Olaisen säger att den stora frågan är om det går mot resesjon eller om det “bara” handlar om en avmattning i makroekonomin.

– Makroförutsättningarna är inte så höga. Det är inte förväntat att det ska gå så bra, men helt okej.

Han beskriver sig som “makro-optimist” och pekar på att resesjoner historiskt sett har drivits av extrema händelser, som oljekrisen på 70-talet och IT-bubblan i början av 2000-talet.

– Det är extremt sällan det blir resesjon. Att kunna förutsäga en resesjon innan man ser den… Historiskt sett har resesjoner drivits av extrema händelser. Detta är inte en extrem händelse.

Oljepriset faller också på måndagen. Ett fat Nordsjöolja kostar 76,51 kronor strax efter klockan 09.30. Det är en nedgång på 1,05 procent sedan midnatt. Om det blir en resesjon kommer både aktiemarknaden och oljepriset att falla mycket mer än det gör nu, enligt Olaisen.

Framöver kommer analytikerna att följa extra noggrant med makrotal.

– Det kommer att vara ett enormt fokus på makrolignande tal, som exempelvis konsumtionen i USA. Konsumtionsindikatorer kommer att få högre fokus än vanligt.

– Överreagerar på jobbtalen
Chefstrateg Erik Bruce på Nordea anser att börskraschen är en överreaktion.

– Hur kronkursen kommer att utvecklas beror på om oron fortsätter. Min bedömning är att marknaden nu överreagerar på jobbtalen som kom förra veckan, och att saker kommer att lugna ner sig med tiden. Då kommer kronan att stärkas igen. Oro resulterar i svag krona, säger Bruce.

Fredagen presenterades jobbtalen i USA. Nonfarm payrolls, som kallas “månadens viktigaste tal”, kom in lägre än förväntat:

Det skapades 114 000 nya jobb utanför jordbruket i USA i juli. Ekonomerna förväntade sig att jobbtillväxten i USA skulle vara 175 000 nya jobb förra månaden, enligt uppskattningar från Bloomberg.

Den norska kronan har också försvagats i takt med marknadsoron. För närvarande kostar en euro över 12,06 kronor. Det är den dyraste euron sedan pandemin.

Bruce säger att man behöver “användbara siffror” från USA för att marknadsoron ska lugna sig och kronan ska stärkas.

– Det har varit mycket fokus på arbetslöshetssiffror, och idag kommer det siffror för tjänstesektorn. Marknaden kommer förmodligen att lägga stor vikt vid det.

Analys:
Dagens nedgång på börserna världen över orsakad av resesjonsfrykt och överreaktion på jobbtal i USA har skapat oro och osäkerhet på marknaderna. Investerare och privatpersoner bör vara medvetna om att dessa händelser kan påverka deras ekonomi och investeringar. Det är viktigt att följa makrotal och vara medveten om potentiella risker och möjligheter på finansmarknaderna. Det är rekommenderat att hålla sig informerad och söka råd från finansiella experter för att fatta välgrundade beslut om ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version