Nikkei-indeksen i Tokyo hade sin sämsta dag sedan 1987: – Ganska dramatiskt skifte på marknaden.

Frykten för en amerikansk recession har skickat marknaderna i Asien kraftigt nedåt på måndagsmorgonen och det spekuleras om räntesänkningar för att rädda tillväxten.

Så här går det för några av de viktigaste börserna i Asien på måndagsmorgonen norsk tid:

– Nikkei 225 i Tokyo stängde dagen ned hela 12,40 procent
– Hang Seng i Hong Kong är för närvarande ned 2,51 procent
– Shanghai Composite är ned 1,41 procent
– Kospi i Seoul är ned 9,58 procent
– ASX 200 i Sydney är ned 3,70 procent
– FTSE Straits Times i Singapore är ned 4,86 procent

Detta är den tyngsta börsnedgången på flera årtionden i Tokyo.

Den 20 oktober 1987 föll Nikkei-indexet med 14,9 procent, enligt siffror från Bloomberg. Ingen enskild dag under finanskrisen 2008 var alltså lika illa som idag. 2008 var den tyngsta nedgången 11,41 procent, enligt siffror från dataleverantören Infront.

Förra veckan avslutades också mycket negativt för de asiatiska börserna. Nikkei 225-indexet i Japan hade sin tyngsta börsdag sedan mars 2020 i fredags.

– Tagit mig på sängen

Måndagens fall kommer också efter att det var nedgång på Wall Street i fredags. På den sista handelsdagen före helgen föll bland annat teknologiindexet Nasdaq med 2,43 procent.

– Det är en ganska dramatiskt skifte på marknaden, som visar hur mycket av den senaste tidens uppgång som var baserad på förväntningar om en mjuk landing för den amerikanska ekonomin, säger valutastrateg Charu Chanana på Saxo Bank till Bloomberg.

– Hastigheten i rörelsen har tagit mig på sängen. Det är mycket panikförsäljning nu, säger Kyle Rodda, senior marknadsanalytiker på Capital.com, till Bloomberg.

– Oväntad styrkning

Den japanska valutan yen stärktes mot den amerikanska dollarn i slutet av förra veckan. Styrkningen fortsatte på måndagsmorgonen. En amerikansk dollar är värd 143,03 yen.

Det är 11 procent ned från när en dollar var värd cirka 161 yen för bara några veckor sedan.

– En starkare yen kommer också att påverka Nikkei-indexet eftersom företagsmarginalerna kommer att minska, eftersom många företag inte förväntade sig en så kraftig och plötslig ökning av den japanska yenen överhuvudtaget, säger Ryota Abe, ekonom på Smbc Bank i Singapore till Reuters.

– Resesjonsfrykt

På fredagen presenterades också siffror för jobbtillväxten i USA. Nonfarm payrolls kom in lägre än förväntat, vilket förstärkte den redan existerande resesjonsfrykten i USA.

En rad analytiker kopplar börsfallet till investerares oro för att det kan gå mot sämre ekonomiska tider, och till och med recession.

Det pekas på oro för att USA:s centralbank (Fed) har väntat för länge med att sänka räntan, och att det kan leda till svagare ekonomisk utveckling och ökad arbetslöshet.

Den så kallade Sahm-regeln, som använder data från arbetsmarknaden för att förutsäga recessioner, indikerar att den amerikanska ekonomin redan befinner sig i en recession, skriver DNB Markets i sin morgonrapport.

Meglerhuset påpekar att det fortfarande är osäkert om resesjonsfrykten är verklig, och understryker att sänkningen av räntan kan bidra till att motverka en ekonomisk nedgång.

Oslo Børs hade på fredagen sin sämsta börsdag sedan mars 2023, med en nedgång på nästan tre procent för Hovedindeksen. Det var markant nedgång på de viktigaste börserna i Europa.

– Räntorna fortsätter att sjunka

Nedgången på räntemarknaderna har också fortsatt på måndagen. På fredagen föll den amerikanska tiåringen under 4 procent för första gången sedan februari i år.

På måndagen fortsatte den nedåt och är för närvarande på 3,68 procent, den lägsta nivån sedan december förra året, enligt Financial Times.

Det indikerar att investerare flyr från risk och söker trygghet i statsobligationer.

– Ju mer antagandet om en mjuk landing i USA ifrågasätts, desto större tillbakadragande kan vi se i aktier och strategier finansierade med lågräntevalutor, säger Chanana från Saxo Bank till Bloomberg.

Förhandeln i USA är också ned på måndagsmorgonen. Nasdaq futures är ned 5,59 procent runt halv nio norsk tid.

Analys: Den senaste nedgången på de asiatiska börserna, särskilt i Tokyo, visar på den globala oro och osäkerhet som råder på marknaderna till följd av resesjonsfrykten och den amerikanska ekonomins ovissa framtid. Det är viktigt att vara medveten om hur dessa händelser kan påverka ens egna ekonomi och investeringar, samt att vara beredd på eventuella konsekvenser för framtida finansiella beslut. Det är alltid klokt att ha en diversifierad portfölj och att följa med på marknadsutvecklingen för att kunna anpassa sig efter förändringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version