Den norske kronan fortsätter att försvagas i takt med marknadsoron

Den svaga norska kronan fortsätter att försvagas i takt med marknadsoron. Norska kronan försvagades mot både euro och amerikanska dollar på fredag och försvagas ytterligare på måndagsmorgonen. Euro kostar nu över 12 kronor, det dyraste sedan början av coronapandemin i mars 2020.

I skrivande stund kostar en euro 12,08 kronor, vilket motsvarar en försvagning på över 20 öre sedan fredagsmorgonen. Kronan har även försvagats mot amerikanska dollar, där en dollar nu kostar 11,09 kronor. Ett brittiskt pund kostar 14,08 kronor.

Tokyobörsen rasar mer än sju procent på måndagsmorgonen efter en tuff avslutning på föregående vecka. Även Wall Street hade nedgång på fredagen, där bland annat teknologiindexet Nasdaq föll med 2,43 procent.

En dålig cocktail

Bråa vändningar på aktie- och räntemarknaderna är en dålig cocktail för den norska kronan, enligt Nils Kristian Knudsen, valutaanalytiker på Handelsbanken. Nedgången på räntemarknaderna fortsätter även på måndagen, där den amerikanska tioåringen sjunker under 4 procent för första gången sedan februari i år.

Marknaden prissätter in fyra räntesänkningar i USA år 2024 efter de svaga jobbsiffrorna före helgen. Trots att sannolikheten för fler räntesänkningar i USA ökar jämfört med Norge, verkar det som att fallande börser och en svagare riskovilja överskuggar detta och försvagar kronan.

En korrigering

Även om måndagen upplevs som dramatisk på marknaden, anser aksjeforvalter Anders Johansen på Danske invest att en korrigering har varit på gång länge. Aksjemarknaden har varit mycket stark hela året, och en korrigering är vanlig runt detta nivå nästan varje år.

Nu står centralbanken inför en situation där styrräntan är hög, samtidigt som kronan försvagas. Johansen anser att kronförsvagningen snart bör leda till en större diskussion om hur man ska hantera kronan på lång sikt. På kort sikt är den norska kronan en liten valuta som svänger mer än mycket annat.

Analys och utvärdering

Den norska kronans försvagning mot både euro och dollar påverkar inte bara den norska ekonomin utan också investerare och privatpersoner världen över. Fallande börser och osäkerhet på marknaden kan leda till ökad volatilitet och risk för investeringar. Det är viktigt att följa utvecklingen på marknaden och vara medveten om hur den påverkar ens egna ekonomi. Att förstå orsakerna bakom kronans försvagning och hur det relaterar till internationella händelser kan hjälpa individer att fatta informerade beslut när det gäller deras egna finanser och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version