Efter en historisk dålig dag på de japanska aktiemarknaderna, är det en kraftig uppgång på tisdagen.

Många japanska aktier återhämtar sig på tisdagen efter gårdagens tunga fall. I Japan innebär röda siffror för övrigt uppgång.

Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP / NTB

Publicerad: Just nu

Del på Facebook

Del med e-post

Så här gick det för några av de viktigaste indexen på de asiatiska börserna strax efter klockan 6 på morgonen norsk tid:

– Nikkei 225 i Tokyo är upp 10,60 procent
– Hang Seng i Hongkong är för närvarande upp 0,46 procent
– Shanghai Composite är upp 0,04 procent
– Kospi i Seoul är upp 4,18 procent
– ASX 200 i Sydney är upp 0,41 procent
– FTSE Straits Times i Singapore är upp 0,73 procent

Gårdagen avslutades med en enorm börskrasch bland annat i Tokyo. Nikkei-indexet föll med hela 12,4 procent.

– Efter att japanska aktier stiger kommer troligen resten av de asiatiska marknaderna att stiga tillsammans idag, säger Tomo Kinoshita, global marknadsstrateg på Invesco Asset Management i Tokyo, till Bloomberg.

Orsaken till kraschen var bland annat rädsla för recession i USA och att den amerikanska centralbanken (Fed) har väntat för länge med att sänka räntorna igen.

En annan orsak som har nämnts för varför det var just Japan som upplevde den största kraschen är att den japanska centralbanken nyligen något överraskande höjde räntorna igen. Dessutom har den japanska valutan yen stärkts kraftigt mot dollarn på sistone.

Måndagens stora fall i Asien följdes av fall på börserna i Europa, Oslo och inte minst i USA.

Strax efter öppningstid på måndagen föll Nasdaq-indexet över sex procent, men fallet dämpades något och slutade med en nedgång på 3,43 procent.

Analyserat och förklarat för den som inte är insatt: Efter en dålig dag på de japanska aktiemarknaderna återhämtar sig marknaden med kraftig uppgång. Orsakerna till kraschen inkluderar rädsla för recession i USA, försenad räntesänkning från den amerikanska centralbanken och oväntad ränteökning från den japanska centralbanken. Uppgången i Japan kan påverka resten av de asiatiska marknaderna positivt idag.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version