När superskoene är så bra, varför springer vi inte snabbare med dem?

De nya superskoene har skapat debatt. De är dyra, och de varar inte så länge. I BT kunde vi nyligen läsa om superskor som kostade över fem tusen kronor.

Skoexperterna är eniga; man springer flera procent snabbare med dem. Vissa hävdar att det kan vara upp till sex procent snabbare, medan andra nöjer sig med ett par procent.

För Nike, Adidas och andra tillverkare är superskorna en guldgruva. Med priser på tusentals kronor ger de trevliga vinster till ägarna.

Jag har undersökt hur mycket snabbare de bästa löparna springer med de nya superskorna. I det populäraste loppet i Bergen, Bergen City Marathon, finner jag att vinnartiden på halvmaraton inte har förändrats sedan de nya skorna kom.

Kan det vara något speciellt med bergensiska löpare? Jag kollade därför det mest populära maratonloppet i världen: New York City Marathon.

Där sattes banrekord förra året, och det var med superskorna. Men: Den tiden var bara 8 sekunder snabbare än det föregående rekordet, som sattes många år innan superskorna kom.

New York City Marathon har haft samma bana i nästan femtio år, och när Grete Waitz och Ingrid Kristiansen vann kvinnoklassen på 70- och 80-talet, sprang de under 2:25. Med den tiden skulle de ha vunnit även idag!

Ja, världsrekordet för maraton har förbättrats, men minskningen med två minuter det senaste decenniet är inte mer än minskningen vi såg det föregående decenniet.

Forskare vid Norges idrottshögskola kom fram till att motionärer också skulle springa snabbare med dessa skor. När journalisten frågade forskaren om hon använde sådana skor, svarade hon nej, “det känns som lite fusk.”

Jag har gått igenom 40 000 tider de senaste tio åren från Bergen City Marathon halvmaraton. För tio år sedan hade inte superskorna kommit ännu, men redan från 2018 började motionärerna använda dem. Det borde innebära att man springer lite snabbare idag än för några år sedan.

Det stämmer inte. Herrarnas genomsnittstid har i stort sett legat på 1 timme och 53 minuter varje år. För kvinnorna har tiden varit 2 timmar och 8 minuter.

Det är över en miljon människor som har sprungit NYC Marathon de senaste årtiondena. Jag har tagit fram genomsnittstider här också.

Dessa visar samma tendens: Det har inte varit någon förbättring av tiderna sedan superskorna kom. Detta är ett populärt lopp och de flesta kommer med genom lottdragning. Det innebär att deltagarna är slumpmässigt valda och därmed representativa.

Nu kan det vara så att bara supermotionärerna har nytta av skorna.

Jag har därför tittat på andelen som avslutar på under tre timmar. Det är cirka två procent som lyckas, och det var inte signifikant högre än tidigare år. Det var faktiskt lika många som sprang under tre timmar 1980 som förra året, trots att det då bara var en fjärdedel av antalet deltagare.

Jag måste erkänna att jag använder superskor i tävlingar. Skorna känns fantastiska, men det kan vara en placeboeffekt eller det kan bero på att man måste ha en viss hastighet för att dra nytta av dem.

När jag testade superskorna på löpband i måttlig hastighet, och jämförde med några gamla och slitna löparskor, visade det sig att superskorna inte höll måttet.

För mig är det en sak jag tittar på när jag väljer skor, och det är vikten. Förra hösten köpte jag de billigaste löparskorna jag kunde hitta. De kostade under 400 kronor.

Skorna fungerar utmärkt, och även efter ett par tusen kilometer är de helt fina.

För de som springer mycket och vill tävla, är det en bra idé att ha särskilda skor för tävlingar och snabba träningspass. Det har löparna haft i alla år.

I tidigare år var tävlingsskorna de billigaste helt enkelt för att de var så enkla. Grete Waitz skor vägde 180 gram, och det är faktiskt mindre än dagens toppmodell från Nike.

Men man behöver inte superskorna.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version