Bill Gates investerar i kärnkraft för att rädda klimatet – och han är inte ensam. Miljardären är övertygad om att kärnkraft är nyckeln till att bromsa den globala uppvärmningen. FN:s klimatpanel håller med: utan massiv utbyggnad av kärnkraft når vi inte målet om en global uppvärmning på 1,5 grader till 2050.

Men det har inte alltid varit så. På 70- och 80-talet växte motståndet mot kärnkraft i både USA och Europa. Men nu ser vi en ny trend där länder som Kina och Frankrike satsar stort på kärnkraft. Även Sverige och Danmark är på banan.

Men i Norge möter kärnkraften motstånd från vindkraftbransjen. Fornybar Norge, ledd av Åslaug Haga, kämpar mot kärnkraften. Men sanningen är att vi behöver både vind- och kärnkraft för att klara klimatmålen. Att ignorera kärnkraften kan förlänga oljeåldern och förvärra klimatkrisen.

Så, även om kärnkraft har haft ett rykte som farligt, visar forskning att det är en säker och stabil energikälla. Det är dags att omvärdera våra åsikter om kärnkraft och se dess potential att rädda planeten.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version