Bergen – Från Kulturstad till Ekonomisk Fara

Bergen kommer att förlora sitt rykte som en kulturby. Konstnärer i Bergen blir inte sedda av kulturbyråd Reidar Digranes, enligt Caja Magnussen efter nyheten om nedskärningar i kommunala stipendier.

Du är konstnär, du lever för att skapa, du har makten att förändra sättet människor ser världen på. Bergen är platsen dit konstnärer flyr. Inte bara på grund av den vackra naturen eller den inkluderande miljön, utan för att staden stödjer dig. Bergen ser dig som en av de viktigaste resurserna vi har i samhället.

För att du tänker annorlunda. För att du bidrar till att skapa ett gemenskap som inte har sina rötter i var du kommer ifrån eller vem du är. För att du bygger en plats där man kan drömma bort när livet är svårt. För att du är en inspirationskälla. För att du skapar historia. För att du gör det lättare att lära. För att du är med och skapar vår identitet.

Det är svårt att leva på konsten, men som tur är bor du i Bergen. Här behöver du inte komma från en rik familj eller vara en erkänd konstnär för att ägna dig åt det du älskar. I denna stad är du en av de mest värdefulla vi har, och vi vill lyfta dig fram.

Tyvärr är detta inte en situation vi kommer att se med den ledning vi har idag. För dem är det vi sysslar med en hobby. De anser att vi har varit alltför lyckliga med små stipendier och gratis resor till Berlin. De ser inte att vi utgör en resursstark grupp som ofta arbetar gratis för staden. De vill skära ned på vårt stöd – och underminera hur viktigt kulturen är i Bergen.

Förra året minskade Meyer-byrådet fastighetsskatten med 57 miljoner kronor. Om din bostad var värd två miljoner skulle du spara 120 kronor. För dem som styr i Bergen är det avgörande att bostadsägarna har råd med en extra tur/retur upp till Fløyen eller en lite sämre vin.

Det som inte är avgörande är att hitta lösningar på hur vi kan få fler konstnärer att stanna i staden. När stödet tas bort kommer det att skapa censur inom kulturen. Inga nya impulser och inga fler “bergensbølger”. Men varför det? Räcker det inte med en gratis öl då och då, eller 34 285 kr till 35 utvalda konstnärer per år?

Hur ska man kunna etablera konstnärer med en summa som knappt är en värdig månadslön? Detta ska vi då använda för att betala personer involverade i projektet och material. Medan vi sitter kvar med 0 kr och vår öde i händerna på en jurist som inte ser oss.

Det är inte hållbart, och det kommer att resultera i att Bergen förlorar sitt rykte som kulturby. Jag kan lova dig att alla de viktiga konstnärer vi har kommer att fly till Oslo eller andra större städer där de ser oss som hårt arbetande människor och inte “lyckliga människor som får ägna sig åt sin hobby”.

Jag vet att det hade varit mer lönsamt att flytta till Oslo, men på grund av de fina stödordningarna Bergen har haft har jag valt att stanna. Och jag vet att det är många fler som tänker så.

Så jag frågar dig, Reidar Digranes, vilka åtgärder kommer ni att vidta för att göra Bergen till en attraktiv plats för konstnärer att bosätta sig. Och vad är Bergen utan oss?

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version