Tonje Brenna: En ny politisk retning eller en Listhaug-etterligning?

Tonje Brenna, nestledare för Arbeiderpartiet och arbets- och inkluderingsminister i regeringen, har tagit en ny riktning i sitt retoriska tilltal. Med fraser som “I Norge talar vi norska. I Norge går vi också till jobbet.” försöker hon nu locka till sig väljare från Fremskrittspartiet.

Det intressanta är att Brenna inte försöker vara ett alternativ till Frp, utan snarare kopierar Listhaugs retorik. Det är inte första gången Brenna tar lån från högerkanten, och det verkar inte heller vara den sista. Hennes tidigare uttalanden om att “tiden med felaktig snällhet är förbi” har väckt reaktioner.

Det är tydligt att den mörkblå språkanvändningen inte har lyckats ta Arbeiderpartiet ur väljarkrisen. Det är också intressant att jämföra Brenna med hennes kollega Jan Christian Vestre, där det nu verkar som att multimiljonären från Oslo väster tar över som vänsterns hopp i partiet.

Analys:
Tonje Brennas nya retorik och strategi att efterlikna Listhaugs stil verkar inte vara effektiv för att locka till sig väljare. Det är tydligt att Arbeiderpartiet kämpar med att hitta en balans mellan att vara radikala och att vara tillräckligt moderata för att vinna tillbaka förtroendet från väljarna. Det återstår att se om den nya strategin kommer att ge önskad effekt, eller om partiet behöver ompröva sin taktik för att locka till sig nya väljare.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version