Amerikansk politik: En brinnande cirkus med Donald Trump och Kamala Harris

Det klagas ofta på världens USA-fixering. Att vi är så pinsamt amerikaniserade. Och visst, det är korrekt. Men det beror ju på att USA faktiskt är världens ledande supermakt, politiskt, ekonomiskt och militärt. Det som sker där får enorma konsekvenser för alla. Fortfarande.

Därför angår det oss att amerikansk politik mest av allt liknar en brinnande cirkus. Det angår oss att pyromanen heter Donald Trump, och att han inte bryr sig om gammelmodigheter som ”hederlighet” och ”sanning”. Han härskar genom vrede: en enkel, och rak, och smittsam känsla, det är lätt att dras med.

Men nu är det kanske slut med det. En ny motståndare, Kamala Harris, har gjort entré. Och vet ni? Hon gör mig faktiskt lätt om hjärtat.

För USA fortsätter att vara ett polariserat, sönderslitet, land. Många av dem som grävt sig alltför djupt ned i skyttegravarna lär aldrig komma upp därifrån, så länge de lever. Men utvecklingen går att bryta, det har Kamala Harris på kort tid visat.

Hon fattar att det inte är någon mening att agera förnuftig faktagranskare, för när man väl påtalat en lögn har Donald Trump redan hunnit dra tre till. Och indignerat darr på rösten och anklagelser om fascism? Sådant bekommer honom inte det minsta.

Vad Kamala Harris – och hennes stab – i stället gör är att skruva ned tonläget, skrocka och i lätt ton konstatera att han är ”weird”, konstig, knäpp. Det är en effektiv kritik, gentemot en fåfäng skrytmåns som han, samtidigt som den är svår för honom att komma åt och argumentera emot.

Men det allra bästa är att den blottlägger svagheten med hans strategi: Han eldar under folkets vrede. Och det är inte roligt att ständigt vara arg. Det är dränerande.

Att det nu kommer någon som erbjuder gemenskap i ett gott skratt är i sig inte tillräckligt. Men det är något. En ny anda, ett subtilt skifte.

Läs mer:
Elias Rosell: Jag hade fel om kärnkraft – gör inte samma misstag, du också
Parisa Amiri: Kronor nu eller Kumla sedan – det behöver man inte vara lärare för att förstå

Analyserat och förklarat: Artikeln diskuterar den amerikanska politiken och den pågående kontroversen mellan Donald Trump och Kamala Harris. Harris presenteras som en ny motståndare som använder subtila strategier för att konfrontera Trumps retorik. Genom att skruva ned tonläget och använda humor lyckas hon framhäva svagheter i Trumps strategi att utnyttja folkets vrede. Artikeln pekar på den potentiella förändringen som Harris representerar och betonar vikten av att ha en ny synvinkel i politiken. Det understryks också att det är möjligt att bryta den polarisering som präglar det amerikanska samhället.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version