Måndag vinglar New York-börsen efter förra veckans turbulens. Denna vecka riktas ögonen mot en rad nyckeltal.

Efter att Wall Street öppnade med uppgång på måndag, har de tre nyckelindexen vinglat sig igenom handelsdagen.

Så här ser det ut runt klockan 21.00:

– Tek-indexet Nasdaq stiger med 0,31 procent.
– Den breda S&P 500-indexen är upp med 0,03 procent.
– Dow Jones faller med 0,4 procent.

Fredag avslutades Wall Street en turbulent vecka med bred uppgång.

Förra måndagen var det stor oro på världens börser. Nedgången kom efter svaga arbetsmarknadstal från USA, vilket skapade rädsla för att ekonomin är på väg in i en recession. Dessutom har de stora teknologiföretagen på Wall Street levererat blandade resultat.

Förra måndagen föll S&P 500-indexet med 2,99 procent, vilket var den största nedgången på en dag för indexet sedan september 2022, enligt Bloomberg.

– Vi är optimistiska kring att en tillfällig botten nåddes den 5 augusti, skriver Lori Calvasina, analyschef på RBC Capital Markets, i en rapport, enligt CNBC.

Calvasina utesluter samtidigt inte att marknadsoron kan fortsätta, särskilt om viktiga nyckeltal fortsätter att skuffa.

Denna vecka kommer färsk konsumtionsprisindex (KPI) för juli. Det kan ge en viktig indikation om läget i ekonomin, efter förra veckans marknadsoro. Marknadets ögon är också riktade mot producentprisindexet som publiceras på tisdag. Dessutom kommer färska detaljhandelstal på torsdag.

– Skapar ytterligare volatilitet

– Alla vet att marknaden brukar vara mycket volatil i augusti, eftersom likviditeten är lägre, säger Sonja Marten, chef för valuta och penningpolitik på DZ Bank, till Bloomberg.

– Den fullständiga överreaktionen och paniken vi såg på marknaden förra veckan bevisar detta, fortsätter hon.

När det gäller de kraftiga svängningarna som har setts på marknaden på senare tid, “är problemet också att centralbanken har sagt att de agerar mycket datadrivet dessa dagar”, enligt Marten.

Federal Reserve har upprepade gånger sagt, senast under räntebeslutet i juli, att de vill se fler goda siffror innan de känner sig säkra på att inflationen rör sig ned mot målet.

– Investerare handlar från en datapunkt till nästa. Det skapar också ytterligare volatilitet, säger hon.

Onsdag kommer färska inflationssiffror (KPI) från USA.

I juni dämpades KPI-inflationen till 3,0 procent, jämfört med juni förra året. I maj steg priserna med 3,3 procent på årsbasis.

För juli förväntas prisökningen ligga kvar på 3,0 procent på årsbasis, enligt uppskattningar från Bloomberg.

– På grund av resesionsfrukt följer man nu noga aktivitetstal och inflationstal i USA. Vi tror inte att siffrorna på onsdag kommer att visa tecken på recession, och starka siffror kan dämpa förväntningarna om en dubbel räntesänkning i september, sa Kjersti Haugland, chefekonom på DNB Markets, till E24 under helgen.

KPI-siffrorna är ett av de två centrala sätten att mäta prisökningen i USA. PCE-siffrorna, som är det andra, kommer i slutet av månaden. PCE-inflationen dämpades till 2,5 procent i juni.

De senaste månaderna har visat en nedkylning av prisökningen. Det har stärkt tron på att centralbanken kan börja sänka räntan, samtidigt som de riktar uppmärksamheten mot arbetsmarknaden, som har visat tecken på att ha svalnat.

– Investerarna kommer att leta efter siffror som landar på en “sweet spot”, där ekonomin kyls ned tillräckligt för att ingen tvivlar på en räntesänkning i september, men fortfarande hålls tillräckligt varm för att skjuta åt sidan recessionbekymren som har skakat marknaden på senare tid, säger Chris Larkin från E*Trade till Bloomberg.

Marknaden prissätter en 55 procents sannolikhet för en enkel räntesänkning nästa månad, och nästan lika stor sannolikhet för en dubbel räntesänkning, enligt CME FedWatch Tool. Nästa räntemöte i Fed är 17-18 september.

Analys:

Denna vecka har varit präglad av volatilitet på de finansiella marknaderna, med Wall Street som vinglat genom handelsdagen. Svaga arbetsmarknadstal från USA och blandade resultat från stora teknologiföretag har skapat oro för en kommande recession. Viktiga nyckeltal som konsumtionsprisindexet och producentprisindexet har varit i fokus och förväntningarna inför färska inflations- och aktivitetstal har varit höga. Investerare har agerat på data och spekulationer, vilket har ökat volatiliteten på marknaden. Federal Reserves beslut om eventuella räntesänkningar har också påverkat investerarnas beteende. Förväntningarna inför kommande ekonomiska siffror och centralbankens åtgärder kommer att fortsätta att påverka marknadens rörelser i den närmaste framtiden. Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa händelser och hur de kan påverka ens egna ekonomiska situation och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version