Vi handler mer mat, men mindre godis på tur över gränsen

De senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån visar en ökning på 583 miljoner kronor i handeln på dagsutflykter till utlandet jämfört med samma period förra året.

– Gränshandeln brukar öka runt högtider och semestertider när folk har tid att göra dagsutflykter över gränsen. Få soliga dagar på flera platser i början av sommaren kan ha bidragit till att fler valde att göra en dagsutflykt över gränsen, säger seniorrådgivare Guro Henriksen på SSB.

Mer mat, mindre godis

Mat- och dagligvaror står för nästan 42 procent av gränshandeln, medan alkoholhaltiga drycker står för 14 procent.

Siffrorna visar en ökning i handeln av livsmedel, medan vi handlar lite mindre choklad och godis.

I genomsnitt spenderar varje norrman 1921 kronor per handelsresa över gränsen.

– Även om handelsbeloppet har ökat något för alla varugrupper från första halvåret förra året till samma period i år, är sammansättningen av varukorgen ganska liknande mellan de två perioderna, säger Guro Henriksen.

Påskhandeln drar upp

Siffror från DNB visar att gränshandeln fortfarande är lägre än innan pandemin.

Antalet dagsutflykter till Sverige under andra kvartalet slutade 2 procent under samma period 2023, enligt DNB:s kortanvändningssiffror.

– Vi har tidigare sett att minskningen i gränshandeln korrelerar med ökad kortanvändning på mat och dryck i Norge, särskilt i gränsnära län. Nu ser vi dock att norrmännen också minskar kortanvändningen på mat och dryck i Norge, säger Ine Oftedahl, direktör för datatransformation på DNB.

– Det kan tyda på att vi har blivit mer ekonomiskt medvetna om konsumtion inom just denna kategori, och generellt köper billigare eller färre varor.

Första kvartalet drog dock upp med en ovanligt stark påskhandel.

Under första halvåret 2024 ligger antalet dagsutflykter därför 1,4 procent över 2023. Under andra kvartalet i år gjorde norrmännen 1,4 miljoner dagsutflykter över gränsen och handlade för 2,25 miljarder.

Tendenser till sparande påverkar speciellt detaljhandeln och kan ha smittat av sig på gränshandeln. Hela 7 av 10 kronor används på mat och dryck, alltså dagligvaror och Systembolaget, när norrmännen tar sig över gränsen.

Analys:

Denna artikel belyser ökningen i handeln på dagsutflykter till utlandet, där vi ser att mat och dagligvaror dominerar medan köp av godis och choklad minskar. Trots att gränshandeln fortfarande är lägre än innan pandemin, har påskehandeln bidragit till en uppgång. Nordmännen verkar också vara mer ekonomiskt medvetna när det gäller konsumtion av mat och dryck. Detta kan påverka både detaljhandeln och gränshandeln, där fokus ligger på dagligvaror och alkoholhaltiga drycker. Det är viktigt att vara medveten om dessa trender för att kunna göra kloka finansiella beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version