De senaste problemen med inställda tåg i Skåne beror till stor del på lokförarbristen

Pågatågen är de skånska regionaltågen som kör över länsgränserna till Halland, Kronoberg och Blekinge men huvudsakligen inom Skåne. Skånetrafiken och tågtrafikföretagen lämnar in en beställning om tågtidtabell som Trafikverket fastställer.

Under sommaren har det varit svårt att hålla tidtabellen. Av de 9 100 tåg som var planerade att köra genom Hässleholm ställdes 403 in. Anledningen till detta är främst lokförarbristen.

Enligt affärschefen på Skånetrafiken, Kalle Ekebjär, är det en utmaning att planera sommaren när en tredjedel av lokförarna är på semester och behöver ersättas. I år har det varit extra svårt eftersom det inte funnits några reserver att ta in. Det har lett till en stor mängd inställda tåg, där en betydande del beror på bristen på lokförare.

Totalt har 1 850 tåg ställts in av de 31 000 avgångarna i hela Skåne under året, och cirka 25 procent av dessa inställda tåg beror på förarbristen. Enligt Ekebjär är det en kombination av faktorer som har skapat denna situation, inklusive behovet av att informera om yrket och säkerställa tillgängliga utbildningsplatser för lokförare.

Det är tydligt att lokförarbristen har påverkat tågtrafiken i Skåne och det är viktigt att åtgärder vidtas för att förbättra situationen och minska antalet inställda tåg.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version