Nikolaj Frobenius – En unik inblick i Henry Rinnans liv

Nikolaj Frobenius har släppt en ny roman, “Rasande ljus”, som ger insikt i livet av landsförrädaren Henry Rinnan. Rinnan arbetade för Gestapo under andra världskriget och hans handlingar ledde till att hundratals norrmän skickades till tyska koncentrationsläger. Efter kriget dömdes Rinnan till döden för sitt förräderi.

Även om det var utmanande att skriva om en så kontroversiell figur, tycker Frobenius att det var spännande, särskilt när Rinnan framställs som en komplex individ, inte bara en historisk gestalt.

Henry Oliver Rinnan var en man av liten växt och under barndomen blev han ofta trakasserad. Ekonomin i hemmet var dålig och efter folkskolan var han tvungen att snabbt börja arbeta, en utmaning under den svåra mellankrigstiden. Hans önskan att tjäna sitt land var stor, men det förändrades när han bedömdes som obehörig för strid. Motgångarna skapade en bitterhet i Rinnan och en känsla av nederlag, samtidigt som han hade en enorm önskan om framgång till varje pris.

Genom sitt arbete som chaufför blev Henry bekant med Gerhard Stübs, chefen för Gestapo i Trondheim. Stübs rekryterade Rinnan som agent nummer 1 och gav honom kodnamnet “Lola”. Rinnan etablerade snabbt ett stort nätverk och tillsammans med sina män använde han tortyr och förräderi som sina vapen, vilket ledde till att hundratals norrmän skickades till tyska koncentrationsläger.

I “Rasande ljus” tar Nikolaj Frobenius dig med in i Henry Oliver Rinnans sinne. Romanen är inte bara en historisk berättelse, utan också en psykologisk utforskning av en människas begär efter makt och ondska. Frobenius använder fiktionens kraft för att gå djupare än någon annan bok om Rinnan.

“Rasande ljus” utmanar dig att reflektera över människans natur och krigets påverkan. Frobenius skarpa öga för människans psyke gör Rinnan till en komplex individ, inte bara en historisk gestalt.

“Rasande ljus” är en bok som kommer att utmana dina tankar och känslor, och definitivt värt att överväga. Detta är en roman du sent kommer att glömma.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version