Bilfraktrederiet förväntar sig att det nuvarande kvartalet kommer att vara i linje med det andra kvartalet. Mäklarhusen framhåller att det är svagare än analytikerna förväntade sig.

Hoegh Autoliners har en marknadsvärde på 23 miljarder kronor. Foto: HOEGH AUTOLINERS / SCANPIX NORWAY

Publicerad: mindre än 3 timmar sedan Uppdaterad för mindre än 20 minuter sedan

Investeringarnas favoritsatsning: – Kommer att ticka och gå

“Nedåt”

Företaget, som betalar en utdelning på 127 miljoner dollar, framhåller att de förväntar sig att det tredje kvartalet “kommer att bli ännu en stark kvartal med resultat som i stort sett är i linje med det andra kvartalet”.

– Höegh Autoliners fortsatte att leverera solida resultat för det andra kvartalet. Även om volymerna långsamt återhämtade sig efter problem med omdirigeringar i Röda havet, förblev priserna på en hög nivå, vilket speglar effekterna av framgångsrika kontraktsförnyelser med kunderna, säger VD Andreas Enger.

Pareto Securities betonar att företagets förväntningar “bör innebära viss nedgång” i estimaten för andra halvåret. Före rapporten låg förväntningarna för det tredje kvartalet på 189 miljoner dollar på ebitda, enligt uppgifter. Aktien är ned cirka 0,4 procent klockan 10.10.

Rederi har förutom kvartalsrapporterna en månatlig uppdatering om uppnådda rater och fraktvolymer. Förra veckan meddelade företaget att de hade rekordhöga rater för juli, i en uppdatering som flera analytiker beskrev som “solid”.

– Utbudsidan förblir stram trots att flera nybyggnader sätts i drift. Geopolitiska och makroekonomiska händelser skapar osäkerhet kring efterfrågesidan, men vi förväntar oss ingen betydande påverkan på tillgången till laster resten av året, säger Enger på onsdagen, men understryker:

– Det kommer att finnas volatilitet i månatliga volymer och priser beroende på lastmix och fartygens positioner.

Företaget meddelade i början av året en utdelningspolicy där målet är en kvartalsvis utdelning på cirka 100 procent av kassaflödet.

Aktiehopp

Bilfrakt till havs är en marknad som under lång tid har varit mycket stark – och gett hög lönsamhet, ökning i aktiekurser och stora utdelningar. De senaste sex månaderna har dock ett antal marknadsaktörer uttryckt oro för bland annat höga order av nya fartyg inom sektorn.

– Det har varit mycket prat om att “vi har sett toppen” på sistone, och “alla” är rädda för orderboken, säger analyschef Eirik Haavaldsen på Pareto Securities.

– Det är vi också, men aktierna prissätter ju in att denna “supercykel” redan är över, utvecklar han sin syn på sektorn och påpekar att han anser att aktierna är “för billiga”.

Hoegh Autoliners-aktien är upp cirka 65 procent i år. Inga analytiker rekommenderar att sälja aktien, medan sju rekommenderar “köp”.

På tisdagen presenterade ett annat bilfraktrederi, Wallenius Wilhelmsen, siffror för det andra kvartalet som var bättre än förväntat.

När man väl har kommit in i frakt, ligger det i blodet

Analys och slutsatser:

I detta inlägg diskuteras Höegh Autoliners kvartalsresultat och förväntningarna inför det kommande kvartalet. Trots att resultaten var något svagare än förväntat, fortsätter företaget att leverera stabila resultat. Analytiker varnar dock för viss nedgång i estimaten för andra halvåret, vilket kan påverka aktiens prestanda.

Den långsiktiga trenden för bilfrakt till havs har varit stark, men vissa marknadsaktörer uttrycker oro för överkapacitet på grund av höga beställningar av nya fartyg. Trots detta anser vissa att aktierna redan prissätter denna risk och att de är värderade för lågt.

För investerare är det viktigt att vara medveten om dessa risker och överväga hur de kan påverka deras portfölj. Att förstå marknadens cykler och följa utvecklingen inom sektorn kan hjälpa investerare att fatta informerade beslut om sina investeringar i fraktrederibranschen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version