Europa förväntas minska sin befolkning till 595 miljoner år 2100 – Sverige sticker ut med störst ökning

Enligt FN:s nya befolkningsprognos förväntas Europa, inklusive Ryssland, minska från cirka 745 miljoner till under 595 miljoner år 2100. Sverige sticker dock ut med en beräknad ökning till cirka 13 miljoner, vilket enligt EU:s statistikbyrå innebär den största befolkningsökningen i unionen.

Men trots den positiva ökningen står Sverige inför demografiska utmaningar. Gruppen över 65 år ökar i andel, medan andelen i arbetsför ålder minskar. För att säkerställa välfärden för de äldre och alla andra behövs förändringar, såsom att höja pensionsåldern i takt med ökad medellivslängd.

En viktig fråga är även migrationen, där mer arbetskraftsinvandring kan behövas för att lösa akut arbetskraftsbrist inom vissa sektorer. En seriös debatt om invandring i EU är avgörande för att hantera både demografiska utmaningar och ge människor möjligheter till bättre livskvalitet.

Genom att diskutera och hantera dessa frågor på ett ansvarsfullt sätt kan vi säkerställa en hållbar framtid för Sverige och Europa som helhet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version