Prisutvecklingen i USA var lägre än analytikernas förväntningar i juli.

Bild: Peter Morgan / AP / NTB

Publicerad: Idag 15:30
Uppdaterad just nu

Det var en bred uppgång strax efter öppningen på den amerikanska aktiemarknaden, men sedan har de tre nyckelindexen svajat.

Så här ser det ut runt kl 20.00:

– Teknikindexet Nasdaq sjunker med 0,34 procent.
– Den breda S&P 500 stiger med 0,14 procent.
– Dow Jones stiger med 0,57 procent.

Tisdag var den fjärde raka handelsdagen med uppgång för både S&P 500 och Nasdaq, efter stor oro på världens börser förra måndagen.

Innan börsens öppning på onsdagen kom färska KPI-siffror som visade att prisökningen i USA slutade på 2,9 procent i juli.

På förhand förväntades KPI-inflationen vara oförändrad på 3,0 procent enligt en genomgång gjord av Bloomberg. Kärninflationen slutade, som analytikerna förväntade sig, på 3,2 procent i juli.

Efter att dagens KPI-siffror presenterades indikerade marknaden en 43,5 procentig chans för dubbla räntesänkningar och en 56,5 procentig chans för enkel räntesänkning, enligt CME Groups FedWatch-verktyg.

– Det kommer att bli en sänkning i september, det råder ingen tvekan om det. Osäkerheten är storleken på det, säger chefekonomen Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken till E24.

Fokus på arbetsmarknaden

Det har varit extra spänning kring veckans viktiga nyckeltal för den amerikanska ekonomin efter förra veckans börskaos.

Tisdagen bjöd på siffror som visade att producentpriserna (PPI) steg med 0,1 procent i juli. På förhand förväntades analytikerna en ökning med 0,2 procent.

Federal Reserve har upprepade gånger sagt, senast vid räntebeslutet i juli, att de vill se fler positiva ekonomiska siffror innan de känner sig säkra på att inflationen rör sig mot målet.

I juli skapades färre nya jobb utanför jordbruket än förväntat i USA, samtidigt som arbetslösheten ökar. Det ledde till kraftig turbulens på marknaderna förra veckan.

Krishna Guha från Evercore säger till Bloomberg att hon tror att Fed nu kommer att lägga mer vikt vid arbetsmarknadsdata än inflationssiffror.

– Det är nu en “arbetsmarknaden först”-centralbank, inte en “inflationen först”-centralbank, och de kommande arbetsmarknadsdatan kommer att vara avgörande för hur aggressivt Fed kommer att sänka räntorna, säger hon.

Mars köper Pringles-ägaren Kellanova

Matföretaget Mars har ingått avtal om att köpa Kellanova, företaget som bland annat står bakom Pringles, för nära 36 miljarder dollar, inklusive skulder, enligt Bloomberg. Det motsvarar över 384 miljarder kronor enligt dagens kurs.

Enligt nyhetsbyrån är detta en av årets största förvärv och det största inom livsmedelsbranschen på nästan 10 år.

Mars betalar 83,5 dollar per aktie för Kellanova. Mars äger redan varumärken som M&M’s, Snickers och Skittles.

– Genom att välkomna Kellanovas portfölj av växande globala varumärken har vi en betydande möjlighet för Mars att vidareutveckla en hållbar snacksverksamhet som är redo för framtiden, säger Poul Weihrauch, VD på Mars, till Financial Times.

Kellanova bildades 2023 efter att Kellogg’s separerade sin frukostflings- och snacksverksamhet.

Förvärvet förväntas vara klart under första halvåret nästa år.

Kellanova-aktien stiger med 7,6 procent.

Analys:

Denna artikel handlar om prisutvecklingen i USA, aktiemarknadens rörelser, inflationsdata, arbetsmarknadsrapporter och stora företagsförvärv. Det är viktigt att följa dessa ekonomiska nyheter eftersom de kan påverka aktiemarknaden, räntebeslut och konsumtionsmönster. För investerare kan det vara avgörande att vara informerad om dessa händelser för att fatta välgrundade beslut när det gäller sina investeringar och ekonomiska planer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version