Gigantiska nedskrivningar i Heimstaden påverkar Tollefsen-företaget tungt år 2023

I det senaste årsredovisningen från Fredensborg redovisar fastighetsbolaget en förlust på 28,8 miljarder kronor före skatt. Orsaken är en nedskrivning som gjordes av det av Fredensborg-kontrollerade Heimstaden tidigare i år. Uthyraren, som har över 160 000 bostäder i Norge, Danmark, Sverige, Finland, Polen, Tjeckien, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien, var vid slutet av det tredje kvartalet värderat till cirka 332 miljarder svenska kronor.

Förra året skrev de ned värdena på fastighetsportföljen med 13 miljarder svenska kronor, till 319 miljarder svenska kronor.

Med en ökning av intäkterna från 14,3 till 17,9 miljarder kronor hade Fredensborg-koncernen trots allt ett totalresultat på minus 15,7 miljarder förra året. Fredensborg 1994 AS är moderbolaget i koncernen och innehåller bland annat uthyrningsjätten Heimstaden.

Koncernen kontrolleras av Ivar Tollefsen, som äger alla A-aktierna i företaget. Hans dotter, Ninja Tollefsen (37), äger de återstående B-aktierna, vilket utgör 90 procent av aktierna i företaget. Innan jul blev det känt att Ninja Tollefsen tar med sig aktierna, som har en uppskattad värde på cirka 45 miljarder kronor, till Schweiz. Det gör henne till Norges absolut rikaste kvinna.

Flytten till Schweiz kan spara Fredensborg tiotals miljoner i skatt. Under de senaste åren har Ivar Tollefsens taxerade förmögenhet legat på cirka 7–9 miljarder kronor, men med en trolig tillfällig nedgång på grund av Covid-19 år 2021 till 3 miljarder kronor.

Med en förmögenhet som förväntas återgå till snittet de senaste fyra åren, det vill säga cirka 7 miljarder kronor igen år 2022, kan Tollefsen-familjen spara 75 miljoner kronor om året i förmögenhetsskatt.

Analys: Nedskrivningar i Heimstaden har påverkat Fredensborgs årsresultat negativt. Trots ökade intäkter redovisar företaget en stor förlust. Ägandet av Heimstaden och flytten av aktierna till Schweiz kan ha betydande skattefördelar för Tollefsen-familjen. Det är viktigt att följa utvecklingen i fastighetssektorn och göra noggranna analyser innan man investerar i liknande bolag.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version