Bästa receptet på Biff Rydberg – Experttips från Rikard Bitting

När det är så få ingredienser behöver varje moment få ta sin tid. Om det är något som inte stämmer faller rätten platt, säger Rikard Bitting.

Senapskrämen först

Börja med senapskrämen och låt den stå i kylen. Här finns det olika skolor. Jag tycker det blir bäst med lätt crème fraiche, dijonsenap, salt och peppar. Vissa gör med vispgrädde, men det blir för tungt. Crèmefraichen gör rätten lite mer fräsch.

Dubbla stekpannor

En för löken, en för potatisen. Löken tar längst tid, så börja med den. Hacka i små bitar, men ändå så man känner texturen. Löken ska smörstektas på mellanvärme en god stund, den ska bli rejält mjuk och rund i smaken. Jag gillar att ha i worcestersås och en skvätt soja, för färgens skull.

Potatisen

Tärna potatisen och lägg i kallt vatten för att dra ut stärkelsen. Stärkelsen är det som binder och klibbar. I en Biff Rydberg vill man ha potatisbitarna separerade, inte hopklistrade som en stor klump. Torka av och låt de gå i pannan med olja så de får yta. Smöret kommer senare och fungerar som en smaksättare. Låt potatisen ligga kvar i pannan, och löken på eftervärme i ugnen på typ 75 grader, så håller de värmen medan du steker köttet.

Rumstempererat kött

Köttet tar bara ett par minuter. Det är viktigt att det inte steks för länge, eftersom det fortsätter tillagas efteråt. Det ska vara mindre bitar, men inte för små, då blir de genomsteka och torra direkt. Välj nötkött, helst oxfilé. Viktigast är dock att köttet är rumstempererat. Om det tas direkt ur kylen kommer pannan kylas ner, och tillagningsprocessen avstanna. Servera med senapskrämen, riven pepparrot och äggula.

Vem?
Rikard Bitting är högstadieläraren och husmansexperten som ligger bakom instagramkonto a_bite_of_bitting.

Analys:
I denna artikel delar Rikard Bitting med sig av sitt experttips för att lyckas med receptet på Biff Rydberg. Genom att följa hans noggrant beskrivna steg kan även den mest oerfarna kock skapa en läcker och välsmakande måltid. Genom att använda rätt ingredienser och tekniker kan man uppnå en perfekt balans av smaker och texturer i denna klassiska rätt. Att servera den med senapskräm, riven pepparrot och äggula ger en extra dimension till smakupplevelsen. Med Rikards tips kan man imponera på både sig själv och sina gäster med denna fantastiska rätt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version