Øystein Stray Spetalen hade en tuff tid förra året. Det framgår tydligt av årsrapporten.

Investorn Øystein Stray Spetalen påpekar att Ferncliff-koncernen har en likviditetsreserv på cirka 1,5 miljarder kronor, enligt årsrapporten.

Store negativa värdeförändringar och förluster på investeringar i ett dotterbolag bidrog till att göra 2023 till ett tuffare år för den kända investorn.

Koncernresultatet för hans Ferncliff Holding visar en förlust på över 85 miljoner kronor före skatt förra året, ned från en vinst på 172 miljoner 2022.

Värdeförändringarna på finansiella instrument var ensamma negativa med över 82 miljoner kronor.

“Koncernens huvudverksamhet är investeringsverksamhet och är därmed exponerad för utvecklingen på aktiemarknaden,” skriver Spetalen i årsredovisningen.

Driftsintäkterna var 109 miljoner kronor, ned från 158 miljoner 2022, varav 82 miljoner var försäljningsintäkter.

Resterande driftsintäkt består av 27 miljoner kronor i nettovinst från realiserade finansiella instrument.

Under balansen framgår det att Spetalen under 2023 ökade exponeringen mot kortfristiga räntepapper och satte mer pengar på banken.

De långsiktiga investeringarna är bokförda till nära två miljarder kronor, upp cirka 50 miljoner från föregående år.

Dollarskulden var 722 miljoner kronor, varav den kortfristiga skulden 353 miljoner kronor.

Tidigare i somras blev delar av Ferncliff-koncernens resultat känt när Ferncliff TIH, som äger Ferncliff Property, Tycoon Industries och Ferncliff Listed Dai, presenterade svaga siffror för 2023.

Spetalen är bland annat största aktieägare i börsnoterade Saga Pure och äger stora poster i Dolphin Drilling och Vistin Pharma, bland annat.

Investorn har en förmögenhet på sex miljarder kronor, enligt Kapitals senaste uppskattning. Det är mer än en fördubbling sedan 2011.

Analys:
I denna artikel beskrivs hur investorn Øystein Stray Spetalen hade en utmanande ekonomiskt år med förluster och negativa värdeförändringar på sina investeringar. Trots detta visar årsrapporten att hans företag Ferncliff Holding har en stabil likviditetsreserv och en tillfredsställande finansiell styrka. Genom att öka exponeringen mot vissa investeringar och minska risken på andra områden, har Spetalen rustat sitt företag för att klara av marknadens svängningar. Totalt sett visar årsrapporten en stark ekonomisk position för Ferncliff Holding-koncernen, trots de utmaningar som uppstod under året. Det är viktigt att förstå att även framgångsrika investerare som Spetalen kan ställas inför motgångar, men det är hur de hanterar och anpassar sig till dessa som avgör deras långsiktiga framgång.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version