Cecilie Myrseth (Ap) presenterar förslag för turismen i Lofoten – bästa investeringsmöjligheter för hösten!

Cecilie Myrseth (Ap) har besökt reseföretagare i Lofoten och presenterar två förslag för att möta ropen om hjälp. – Kan inte driva med cowboyverksamhet.

Lofotens invånare har denna sommar talat för mer statlig styrning av turismen. De är trötta på husbilar som parkerar överallt, långa färjeköer och mänskligt avfall.

Näringsministern besökte själv de nordnorska öarna förra veckan och kommer hem med två åtgärder hon vill införa i höst:

Besöksavgift (turistskatt)

Certifieringsprogram för guider

– Vi ska, till skillnad från föregående regering, lägga fram ett efterlängtat förslag som ska säkerställa att turisterna som kommer på besök hit måste vara med och betala för allmännyttigheterna, säger Cecilie Myrseth (Ap) till E24.

Redan i regeringens politiska plattform beslutades det att förslag till en nationell ordning för turist- och reseguider ska utarbetas.

Guiden är inte en skyddad titel. Vem som helst kan kalla sig guide.

– Det är viktigt att säkerställa att de som ska guida dig runt i våra berg faktiskt har en form av kompetens. Vi kan inte driva med cowboyverksamhet.

Näringsministern säger att hon förstår utmaningarna de lokala invånarna i Lofoten står inför, och att hon kommer att överväga alla förslag som har kommit fram. Det gäller allt från restriktioner på korttidsuthyrning genom Airbnb till inskränkningar av allemansrätten.

Lofotens öar ska vara en sorts skyltfönster för hur hållbar turism kan se ut i Norge. Det innebär arbete över sektorer och kommuner för att bland annat minska miljöpåverkan, stödja lokal ekonomi och bevara kultur och natur.

Vill du veta mer om hur dessa åtgärder kan påverka din ekonomi och ditt liv? Hör av dig till mig för personlig rådgivning och investeringsmöjligheter!

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version