Den ultimata sanningen om den nya Bryggen-banetunneln

Den ostoppade propagandaen för Bryggen-banen fortsätter att flöda. Torstein Dahle, en av de starkaste rösterna i debatten om stadsbanan, har suttit i stadshuset för Rødt i nästan 33 år. “Bybanetunneln som ingen ville ha är lösningen som staden har saknat,” kommenterade Gerd Tjeldflåt från BT det nya kompromisset på fredag eftermiddag.

I sin text lyckades hon presentera den nya kompromisslösningen på följande sätt: “Den nya lösningen är i själva verket flera år gammal. Det är en tunnel som först presenterades som ett alternativ till Bryggen-spåret 2021. Då blev utredningen utskälld. Det var tunneln ingen ville ha som innebar en oacceptabelt hög risk för både kulturarvet runt Mariakirken och höjning av grundvattennivån. Den gick i en slinga runt Bergen centrum som ingen förstod. Tre år senare har det blivit det förslag som staden hela tiden har saknat, och som alla ombeds att samla sig kring”.

Detta är 73 ord med osanningar. Allt utom orden om slingan. Många Bryggen-bane-anhängare sprider samma vilseledande historia. I lördagens tidning ger Tjeldflåt utrymme för dessa osanningar.

Hon förklarar det i BT-kommentatorernas podcast “Nokon må gå”: “Det var en lösning ingen ville ha, men det visar sig nu att med ganska små justeringar är den ändå ätbar.” Att presentera sådana osanna påståenden i en podcast med titeln “Dette må du vite om dagens bybanekompromiss” kan omöjligt vara förenligt med BT:s samhällsuppdrag.

Sanningen är att den tunnel som presenterades på fredag är något helt annat. Spåret är annorlunda och går ut vid Sjøgaten. Det enda som är detsamma är startadressen, Heggebakken. I sin kommentar justerar Tjeldflåt detta med formuleringen: “Så ska det sägas att länsadministrationen nu föreslår att göra viktiga ändringar. Flytta stoppet vid Mariakirken och placera tunneln på ett annat sätt”.

Men påståendet som nu sprids med Tjeldflåt som källa är att det nya förslaget behåller den skandalösa 2021-tunneln, som jag och andra beskrev som en “skitsak”.

BT:s kommentatorgrupp har i flera år bedrivit hänsynslös propaganda för bryggenbanen, med en mycket osäker relation till fakta. Kan det verkligen vara BT:s uppgift att sprida aktiv desinformation för att försvåra utvecklingen av en kompromiss som faktiskt kan lösa en långvarig, giftig strid i vår stad? Desinformation som motsäger det BT:s skickliga nyhetsjournalister arbetar med att lyfta fram?

Kartan på den här sidan, som BT har använt i olika sammanhang, visar att den nya tunneln är helt annorlunda än den som föreslogs 2021.

Analys: Den här artikeln avslöjar den pågående debatten och dispyten kring den nya Bryggen-banetunneln. Det finns uppenbara osanningar och missuppfattningar som sprids av olika parter, vilket skapar förvirring och förtroendekris. Det är viktigt att vara kritisk och granska fakta innan man tar ställning i en sådan kontroversiell fråga som kan påverka stadens utveckling och invånares liv. Ett noggrant analyserat och korrekt informerat beslut är avgörande för att säkerställa en hållbar framtid för staden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version