En utredning tillsatt av Tidöregeringen har kommit fram till att nuvarande återvandringsstöd är dyrt, ineffektivt och potentiellt skadligt för integrationen. Nationalekonomen Joakim Ruist rekommenderar avveckling av stödet istället för att utveckla det. Sverigedemokraternas kärnpunkt i Tidösamarbetet får svidande kritik för detta. Sedan 1980-talet har invandrare kunnat få 10 000 kronor för att återvandra, men endast en ansökan beviljades förra året. En jämförelse med Danmark visar att även om regeringen höjde ersättningen till 350 000 kronor skulle endast 700 personer årligen utvandra från Sverige. Det är färre än antalet asylinvandrare till Sverige bara under juni månad. En hög ersättning skickar en tydlig signal till målgruppen att de inte är välkomna i Sverige, vilket inte främjar integrationen.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard föreslår att kommuner ska få i uppdrag att arbeta för återvandring bland nyanlända, vilket kan förstärka känslan av att de inte är önskade i Sverige. Tidösamarbetet fokuserar på att bekämpa organiserad brottslighet, men för att stoppa nyrekrytering till gäng och lösa segregationen krävs mer än bara hård rättspolitik. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har haft som mål att integrera de som kommer till Sverige, medan Sverigedemokraterna alltid har prioriterat återvandring framför integration.

Det är viktigt för de borgerliga partierna att göra en annan kalkyl när det kommer till återvandring. Att investera mer i integration istället för att låta Sverigedemokraterna driva frågan. Utredningen har sågat förslaget om högre återvandringsstöd, vilket ger regeringen möjlighet att välja mellan att investera mer i integration eller fortsätta att låta Sverigedemokraterna diktera agendan.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version