Den världsberömda investeraren och miljardären Jan Haudemann-Andersens Datum Invest hade vid slutet av 2023 stora delar av tillgångarna i kontanter, efter försäljningen av aktierna i Kahoot. Haudemann-Andersen levererade en vinst på 76 miljoner kronor under 2023, en betydande förbättring från föregående år då investeraren förlorade över 230 miljoner kronor i Datum Invest.

En av företagets största investeringar, i Kahoot, såldes och togs av börsen under 2023. Haudemann-Andersen hade under många år varit en av de största ägarna, men sålde aktierna förra året som en del av förvärvet. Vid årets slut hade företagets kontantreserv ökat från 114 miljoner år 2022 till 279 miljoner år 2023.

Haudemann-Andersen är också en del av en investerarallians, ledd av Goldman Sachs, som har köpt Kahoot av börsen. I början av 2023 överförde Haudemann-Andersen 90 procent av aktiekapitalet i Datum AS till sin dotter Alexandra. Han överförde också hälften av aktierna i företaget Datum Opportunity till henne. Far behåller fortfarande kontrollen över båda företagen.

I Datum AS ligger större delen av familjens förmögenhet. Dottern emigrerade till Schweiz i februari förra året och bor enligt folkbokföringen i kantonen Schwyz – inte långt från Luzern och Zürich. Enligt Kapital är Haudemann-Andersen en av Norges 100 rikaste och de uppskattar att han är värd 4,3 miljarder kronor.

Analys: Jan Haudemann-Andersens investeringar och affärsstrategier har lett till betydande vinster för Datum Invest under 2023. Genom att sälja av aktier i Kahoot och öka kontantreserven har han säkrat företagets ekonomiska ställning. Genom att överföra aktier till sin dotter Alexandra visar han en strategisk plan för att säkra familjens förmögenhet för framtiden. För investerare kan det vara intressant att följa Haudemann-Andersens handlingar för att dra lärdomar och potentiellt göra liknande framgångsrika investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version